Ветеранът от Плевенско Димитър Пенковски отпразнува 102-я си рожден ден

Животът

01-04-2022, 11:01

Снимка:

ВВВУ "Георги Бенковски"

Автор:

Plevenutre.bg

Всичко от Автора

Ветераните от войните са все по-малко, а в Плевенска област са едва шестима - дядо Мико е един от тях

Ветераните от войните са все по-малко. В Плевенска област са едва шестима. На най-достолепна възраст е Димитър Пенковски.

На специално, скромно тържество, организирано от Община Искър и Читалище "Ламби Кандев", пред паметника на загиналите във войните, редник Димитър Пенковски отпразнува 102-я си рожден ден, съобщиха от ВВВУ "Георги Бенковски".

Роден е на 28.03.1920 година в с. Махалата, сега гр. Искър. Остава сирак на 4 години.

По време на Втората световна война, 1944-1945 г. участва в освобождаването на Югославия. Бил е шофьор, изволзвал ранените, доставял боеприпаси.

В Искър е познат като Мико Вацин, псевдоним, който идва от майка му Ваца. Веселяк и шегаджия, но когато разказва за войната, скланя глава и се натъжава за загиналите си бойни другари. Не иска да разказва за жестокостите на войната.

След като се завръща от фронта, през 1946 г. заминава за София завръща се през 1957 г. със семейство - съпруга Пенка и двама сина – Иван и Борислав.

Дядо Мико бе поздравен от името на кмета на Община Искър инж. Валентин Йорданов, г-н Иво Антонов от Дирекция „Социална политика и политика по военно-патриотичното възпитание“ – Министерство на отбраната, бригаден генерал Юлиян Радойски- началник на гарнизон Плевен и началник на ВВВУ "Георги Бенковски", майор Неделчев от Военно окръжие – Плевен, о.з. полк. Марин Шкодров- заместник-председател на Областната организация на СОСЗР.

O.з. подполковник Йончо Вутов – председател на СВВБ –Плевен поднесе на рожденика награден знак за признателност и книга от името доц. д-р Иван Сечанов-председател на Съюза на ветераните от войните на България.

Музикални поздрави за Димитър Пенковски отправиха чаровниците от Детска фолклорна група „Искрици“ и талантливият Цветан Близнашки.

Припевът на песента „Рожден ден“ …..“да живеем сто години“ Цветан промени на ….“да живеем над сто години“!!!

Дай Боже всекиму толкова достоен и смислен живот като този на дядо Мико!