Излезе второто допълнено издание на най-пълната биографична книга за Георги Парцалев

Плевен Лайф

07-04-2022, 15:11

Автор:

Plevenutre.bg

Всичко от Автора

Премиерата е тази вечер в Берлин

Излезе второто допълнено издание на най-пълната биографична книга за Георги Парцалев. Премиерата е тази вечер в Берлин. Книгата ще бъде представена от нейния автор - журналистът Георги Тошев.

"Директорът на Българския културен институт в Берлин Борислав Петранов ми беше казал преди време, че Парцалев е снимал детски филми в някогашния Източен Берлин. Тази нишка ми се стори интересна. Трябваше ми време да проуча архивите, след което да науча от свидетели на тези събития как български актьори и особено звезда като Парцалев, са се чувствали в някогашното ГДР. Излязоха много любопитни истории за това как са си получавали хонорарите и как той е пръсвал целия си хонорар, за да почерпи всички от продукцията. Това е на повърхността. Излязоха интересни факти и свидетелства за неговия характер - как службите са го притискали и как Парцалев се е отнасял към колегите си, за двойствената му природа", разказа журналистът пред БНР. 

"Георги Парцалев е оставил много малко интервюта. Според колегите му актьорът не обичал да говори за живота и работата си. Други негови съвременници твърдят, че не е бил от галениците на тогавашните медии. В това новото допълнено издание на книгата “Хамлет от град Левски” съм включил (не)репетиран монолог, съставен от цитати, взети от негови интервюта. Прослушах радио архив с гласа на Парцалев, прочетох интервюта за печатни медии от периода 1972-1985 година, за да допълня портрета на този забележителен артист. Опитах се да събера важни свидетелства за работата и любопитни факти от живота на един от най-обичаните български актьори. Добавени са и нови непубликувани досега снимки", сподели още Георги Тошев.