Журналистът Георги Стоянов гостува на децата в плевенското село Ореховица

Новините

12-04-2022, 20:32

Снимка:

plevenutre.bg

Автор:

Plevenutre.bg

Всичко от Автора

Той показа на малчуганите значимостта на четенето и поговори с тях за пътната безопасност

По покана на НЧ "Отец Паисий - 1910" в плевенското село Ореховица журналистът, писател и главен редактор на Plevenutre.bg Георги Стоянов се включи в инициативата "Походът на книгите". Tой се срещна с децата от ДГ "Слънце" и учениците от ОУ "Христо Смирненски" в плевенското село, за да се опита да ги убеди, че книгата е приятел, който ще ги съпътства през целия им живот.

Пред най-малките Георги Стоянов прочете откъси от любими детски книжки и им разясни поуките от тях. След четенето любознателните малчугани задаваха разноообразни въпроси, свързани с детството, работата и любимите занимания на техния гост. Георги Стоянов отговори на всички питания и не пропусна да заостри вниманието на децата върху това колко е важно да се вслушват в съветите на своите учители и родители. Срещата завърши с обща снимка за спомен.

Втората среща на Георги Стоянов беше с ученици и учители от ОУ "Христо Смирненски". Журналистът продължава мисията си да популяризира своята кауза за пътната безопасност - ето защо акцент в разговора, провел се в ритуалната зала на кметството, бе неговата книга "Останете живи". Чрез изданието той се надява повече млади хора да осъзнаят навреме колко е важно да бъдат разумни участници в движението. Авторът прочете откъс от книгата и сподели, че идеята му е тя да достигне до повече училищни библиотеки, а учениците да я прочетат, за да формират навреме инстинкт за самосъхранение и отговорност. Георги Стоянов вярва, че това е начинът черната статистика от войната по пътищата да бъде променена. По време на срещата той отговори на всички зададени му въпроси от учениците, разказа спомени от своите ученически години, сподели как е направил своя избор на професия и какво го е провокирало да напише книгите "Останете живи" и "Никога не се предавай: Историята на Детелин Далаклиев". В края на разговора последваха много общи снимки, а секретарят на НЧ "Отец Паисий - 1910" Станислава Николова получи дарение от книги.

Срещите се проведоха и с подкрепата на кмета на Ореховица Йонка Макавеева. Тя също подкрепи мисията на книгата  "Останете живи", изразявайки надежда, че инцидентите по пътищата ни ще намалеят, и поздрави автора за инициативата му да провежда срещи с младите хора из страната.

Инициативата "Походът на книгите" 2022 стартира на 2 април - Международният ден на детската книга и ще приключи на 23 април, когато отбелязваме Международния ден на книгата и авторското право.