Окръжен съд - Плевен организира викторина за ученици по повод Деня на Конституцията и юриста

Мисия

13-04-2022, 16:40

Снимка:

Окръжен съд - Плевен

Автор:

Plevenutre.bg

Всичко от Автора

Участие взеха шест училища

В чест на 16 април – Ден на Конституцията и юриста, Окръжен съд – Плевен, организира викторина под наслов „Познаваме ли структурата и дейността на съдебната власт и взаимодействието й с останалите власти?"

Участие взеха шест училища, а именно: Професионална гимназия по електроника и химични технологии, СУ "Иван Вазов", Профилирана гимназия с преподаване на чужди езици, Професионална гимназия по мениджмънт и хранителни технологии, Държавна финансово-стопанска гимназия "Интелект" и Професионална гимназия по ресторантьорство, търговия и обслужване.

Викторината се състоя между отборите на отделните училища, които бяха съставени от по трима техни възпитаници, като децата бяха на възраст от 8-ми до 11-ти клас.

 Бяха проведени три кръга, като във всеки кръг, отделните отбори трябваше да отговарят на по три въпроса, изтеглени от участниците чрез жребий. Оценки се поставяха от журито в състав и.ф. председател на Окръжен съд - Плевен съдия Екатерина Панова, съдия Емил Банков, съдия Светла Димитрова и съдия д-р Силвия Кръстева, както и служителят „Връзки с обществеността“ - Ина Минкова. Оценяваше се точността и изчерпателността на отговора на поставените въпроси, които бяха свързани с Конституцията на Република България, отделните видове власти и техните правомощия, структурата на съдебната власт и други.

Всички деца показаха богата обща култура и завидни знания, както и желание и хъс за победа, съобщават от пресцентъра на съда. След всеки кръг отпадаха по два отбора, като до последния трети кръг достигнаха отборите на Професионална гимназия по електроника и химични технологии и на СУ "Иван Вазов". След достойно представяне и на двата отбора, първото място беше спечелено от учениците на Професионалната гимназия по електроника и химични технологии град Плевен - единадесетокласниците Елица Дойчева и Виктор Илиев, и осмокласника Тодор Топчийски, който беше и най-малкият участник във викторината.

Всички ученици получиха награди и грамоти, като децата от отбора-победител получиха и книги на правна тематика.