Училищният вестник на СУ "Иван Вазов" - Плевен отново бе отличен в национален конкурс

Плевен Лайф

14-04-2022, 23:15

Снимка:

СУ "Иван Вазов"

Автор:

Plevenutre.bg

Всичко от Автора

Редакционният екип на "В@з Буки Веди" бе удостоен с Първа награда в Десетия национален журналистически конкурс "Григор Попов"

Редакционният екип на "В@з Буки Веди" бе удостоен с Първа награда в Десетия национален журналистически конкурс "Григор Попов".

Ето какво споделиха от СУ "Иван Вазов" - Плевен:

"Участвахме в надпревара с 47 колектива от 29 населени места в страната и доказахме своя професионализъм и опит. Тази година конкурсът беше по-различен и изискванията – по-високи. Причината бе юбилейният му характер – 100-годишнината от отпечатването на първия брой на вестник „Разградско слово” с редактор Григор Попов. Конкурсът се организира от Министерството на образованието и науката, Регионалното управление на образованието и Община Разград, ЦПЛР ЦУТНТ. Работата на журналистическите екипи и индивидуалните творби се оценяваха от Димитър Петров – публицист, Галина Матева – журналист, Галина Маринова – кореспондент на вестник “Екип 7“.

По традиция донесохме в училище и индивидуални награди. Зина Махмудова от 12б клас бе удостоена за втори път в този конкурс със Специална награда за текстовете си в различни журналистически жанрове. Божидара Павлова от 10в е с Първа награда в раздел „Коментар”, а Яна Яворова от 7б – Първа награда в раздел „Интервю”. Те трябваше да се доказват сред 124 индивидуални автори в съответните категории и възрастови групи.

Темата на конкурса бе "Светът под лупа", а критериите за оценка на представените текстове включваха  умението на участниците да откриват новината и да я отразяват в медийното пространство, да селектират събитията, да употребяват журналистически изразни средства, съобразявайки се със спецификата на съответния раздел и жанр.

Награждаването на най-добрите млади журналисти в страната беше на 5 април в двора на къщата музей „Станка и Никола Икономови” – Разград. Официални гости на церемонията бяха внучката на Григор Попов – Теменуга Иванова, и дългогодишната ръководителка на клуб „Слово“ и „Репортери“ в ЦПЛР ЦУТНТ и инициатор за провеждането на конкурса Веселина Йотова. Ние присъствахме на церемонията и получихме своите награди, които вече може да видите във витрината с отличия на нашия вестник.

Припомняме, че училищният вестник "В@з Буки Веди" участва за пореден път в конкурса "Григор Попов". В него досега сме удостоявани с четири Първи награди – през 2016, 2017 и 2019 година, с две Специални награди за журналистика – 2019 и 2021 година и със Специалната награда за журналистически екип – през 2020. Получавали сме и много индивидуални награди."