Десислава Трифонова: По отношение на Gemcorp нещата стават все по-мъгляви и неясни

Новините

21-04-2022, 17:48

Снимка:

кадър

Автор:

Plevenutre.bg

Всичко от Автора

Даниел Лорер не предоставя договора, сключен за електрическите автомобили миналата година от сегашния премиер, съобщи тя

Депутатът от Плевенска област Десислава Трифонова взе участие в днешната пресконференция на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов. Тя коментира темата за меморандума между Gemcorp и кабинета "Петков", както и договора за електрическите автомобили, сключен миналата година от настоящия министър-председател.

"Получихме отговор от министър Лорер по отношение на договора, сключен за електрическите автомобили миналата година от сегашния премиер Кирил Петков. Отговорът е "Не". И това "не" е в тотално нарушение на правилника на НС. Искам да напомня на министър Лорер, че този правилник е с ранг на закон и той е длъжен да предостави този договор", заяви Трифонова.

"Ясно е защо не ни го предоставят. Защото от него личи далавера и по нашите изчисления далаверата е за 40 млн. Тотално е нарушен законът за насърчаване на инвестициите, тъй като по него един такъв проект се изпълнява за три години, а те са решили да го изпълняват за 5 години минимум, като след петте години включително още две години ще плащаме на компанията. Нарушаваме и европейския регламент. Ако това не е далавера, не знам на какво друго да кажем далавера. Не желаят да го предоставят, но ние ще продължим да настояваме за това нещо от трибуната на НС, докато министър Лорер предостави този договор. В него от това, което виждаме по описание, няма защити, т.е. няма контрол. Реално погледнато ще плащаме 20 млн., ако те продадат 10 000 автомобила за 12 месеца. 20 млн. ще им платят, ако ги продадат. Не пише на кого, може да е на свързани лица. Ами, ако е компания-майка? Какво правим тогава? Поредното ощетяване на държавата", посочи тя.

"По отношение на Gemcorp нещата стават все по-мъгляви и неясни. Благодарим на разследващите журналисти, че продължават да ровят по темата. Стана ясно, че миналата година Gemcorp е инвестирала пари в руска компания, която е свързана директно със съветник на Путин и също така с банкер на Абрамович. Отделно от това снощи си направихме труда самостоятелно да проверим Кайманите. Там има 11 офшорки с наименованието Gemcorp", отбеляза Трифонова, отправяйки призив към медиите да започнат по-сериозно разследване. Тя допълни, че ще ГЕРБ ще настояват и за по-сериозна проверка на ДАНС, тъй като се оказва, че по консолидираните финансови отчети на Gemcorp във Великобритания компанията е на загуба в последните 2-3 години.

"Основната собственост дори на цялата им дейност преминава в Кайманите, което означава, че ние не можем да проследим нито капиталите, нито хората, които стоят зад тези финансови средства. Друго притеснително в меморандума е, че приложението към него е неизчерпателно. Това означава, че те могат да добавят още теми към меморандума, без дори да подписват каквото и да било. И откога писмото за намерение е двустранен акт и откога писмото за намерение създава права? Всеки може да пусне писмо за намерение за инвестиция, но то не създава права. Когато имаш меморандум обаче тези лица придобиват правото да работят с държавата и да получават информация. Тези лица нямат никакъв опит по отношение на каквато и да било ядрена енергетика. Имат две рафинерии в Африка - едната е в Ангола, другата в Либерия. И доколкото видяхме по медиите някаква газова компания в Румъния. По какъв начин те ще обучават наши експерти в Агенцията за ядрено регулиране и ще имат достъп до класифицирана информация?", попита Десислава Трифонова

"Очакваме спешни отговори от Кирил Петков. Правителството продължава да мълчи, не прекратява меморандума, но ние ще продължим да настояваме за това", категорична бе тя.