Започва активния сезон за борба с градушките през 2022 година

Животът

22-04-2022, 09:41

Снимка:

pixabay

Автор:

Plevenutre.bg

Всичко от Автора

Съставите на дежурните екипи на ракетните площадки са попълнени

Започва активният сезон по противоградовазащита с ракетен способ. Борбата с градушките ще се осъществява над територия от около 22 млн. дка в областите Пазарджик, Пловдив, Стара Загора, Хасково, Сливен, Видин, Монтана, Враца и Плевен от 11 командни пункта и 262 ракетни площадки към тях. За изпълнение на дейността си Изпълнителна агенция „Борба с градушките“ (ИАБГ) разполага с 12 416 противоградови ракети. При необходимост агенцията има готовност да бъдат закупени допълнително 5 555 ракети, като за целта има осигурени средства в бюджета на ИАБГ.

Персоналът също е готов за работа. Във всяка регионална дирекция са проведени курсове за обучение на нови стрелци, както и опреснителни курсове за служителите, които вече имат придобита квалификация. Съставите на дежурните екипи на ракетните площадки са попълнени. С началото на активния сезон, служителите започват да дават денонощни дежурства. На командните пунктове и ракетните площадки ежедневно се провеждат тренировки.

През 2022 г. е предвидено отново около 30 млн. дка в Северна Централна и Североизточна България да бъдат защитени чрез самолетен способ. Към момента тече процедура по реда на Закона за обществените поръчки (ЗОП). В случай че бъде осигурено финансиране, очакваната най-ранна дата за начало на дейностите по противоградовата защита чрез самолетен способ е около средата на месец май.

През активен сезон 2022 г. ще се осигурява  радарно покритие на атмосферата над територия на Република България със седем метеорологични радарни станции, оборудвани със софтуер IRIS на „VAISALA“. Денонощно, метеорологична радарна информация се предава на различни държавни институции. Интернет потребители могат да наблюдават метеорологичната обстановка на база радарна отражаемост на страницата на Агенцията.