Подписаха споразумение за сътрудничество между Община Ловеч и ВВВУ "Георги Бенковски“

Новините

26-04-2022, 16:37

Снимка:

ВВВУ "Георги Бенковски"

Автор:

Plevenutre.bg

Всичко от Автора

Подписи положиха кметът Корнелия Маринова и бригаден генерал Юлиян Радойски, началник и ректор на ВВВУ

Споразумение за разбирателство и сътрудничество между Община Ловеч и Висше Военновъздушно училище „Георги Бенковски“ Долна Митрополия бе подписано днес в Ловеч. Подписи положиха кметът Корнелия Маринова и бригаден генерал Юлиян  Радойски, началник и ректор на ВВВУ. Документът изразява взаимното съгласие за сътрудничество чрез инициативи от общ интерес.

В работната среща участваха още генерал-майор Красимир  Кънев, който е национален военен представител в Съюзното командване по операциите на НАТО в Монс, Белгия, а в момента e в Ловеч.

На първо време да бъде широко разгласена образователната програма на ВВВУ "Георги Бенковски", което освен курсанти обучава и студенти за придобиване на степен “бакалавър” и “магистър”. Открива се възможност и за учениците в средните училища в Ловеч.  

„Готови сме да обявим прием за паралелки от 8 клас. Учениците ще получават бонус от една точка при кандидатстване за висше заради придобитата специалност. При нас идват да учат не само за военни, дори студентите са повече от курсантите. Ще се разширяваме в обучението на цивилни граждани“, съобщи бригаден генерал Юлиян Радойски.

„Ние сме готови да отворим вратите на нашите училища за повече информация за вашите модерни специалности, които имат бъдеще. Ще направим среща с директори на училища, както и други инициативи“, каза Корнелия Маринова.

„Нашата идея е чрез тези нови специалности да се подхранват ловешките училища с деца, както и да се подготвят кадри за висшето образование“, каза генерал-майор  Красимир  Кънев, който е родом от Ловеч и има идеи за града.

Бригаден генерал Юлиян  Радойски връчи на кмета Корнелия Маринова почетния знак на ВВВУ "Георги Бенковски" в знак на съпричастност към развитието на авиационното образование. Подари също книгата „Вашите криле“ на Асен Йорданов, който е конструирал първия български самолет през  1914 г.