Плевенска болница стартира информационна кампания "Обичай белите си дробове! Прегледай се!"

Животът

03-05-2022, 10:43

Автор:

Plevenutre.bg

Всичко от Автора

Поводът е Световният ден за борба с астмата, който отбелязваме на 3 май

С начало на информационна кампания под мотото "Обичай белите си дробове! Прегледай се!" болница "Сърце и Мозък" - Плевен отбелязва Световния ден за борба с астмата - 3 май. Инициативата е на Отделението по пневмология и фтизиатрия, Пулмологичен кабинет и цели да подобри информираността на обществото за заболяването и грижите, полагани за пациентите.

"Между 4 и 6 % от възрастното население страда от астма. За съжаление честотата на астмата не намалява, дори се увеличава, особено в детска възраст. Има редица пропуски в грижите за астма, които изискват лекарска намеса, за да се намалят предотвратимото страдание, както и разходите, направени от лечението на неконтролирана астма. Избрахме Световния ден за борба с астмата за начало на нашата кампания с идеята да насочим общественото внимание към проблема. Спокойно мога да кажа, че в Отделението по пневмология и фтизиатрия, Пулмологичен кабинет работим целогодишно в тази посока“, споделя д-р Илия Крачунов, началник на Отделението във високотехнологичната болница „Сърце и Мозък“, Плевен.

"Най-честите прояви на астмата са задух, свиркащо дишане и кашлица, които се появяват на пристъпи. Затова е особено важно заболяването да бъде уловено и лекувано навреме. Aстмата се характеризира с хронично възпаление на дихателните пътища и анамнеза за респираторни симптоми - свирене в гърдите, задух, стягане в гърдите, кашлица. Симптомите варират по сила и интензитет“, пояснява д-р Теменужка Игнатова от Отделението по пневмология и фтизиатрия. Диагнозата се поставя чрез снемане на анамнеза, при клиничен преглед, функционално изследване на дишането или с изследване на биомаркери. Целта е постигане на контрол на заболяването чрез определяне на индувидуализирана терапия, липса на екзацербации и стабилна белодробна функция.

Една от съвременните медицински технологии за диагностициране на астмата, прилагана в "Сърце и Мозък", Плевен, е чрез FeNO устройствата. FeNO измерват фракцията на азотния оксид в издишвания въздух на пациентите. Азотният оксид е биомаркер за астма, който измерва нивото на възпаление в белите дробове.

"Обичай белите си дробове! Прегледай се!", апелират от Отделението по пневмология и фтизиатрия, Пулмологичен кабинет на "Сърце и Мозък" - Плевен. Консултациите със специалистите в Отделението са от понеделник до петък след предварително записване на тел. 064 678-400., адрес: ул. „Пиер Кюри“ №2, гр. Плевен

Световният ден на астмата (WAD) (3 май 2022 г.) се организира от Глобалната инициатива за астма (GINA) (www.ginasthma.org), съвместна организация на Световната здравна организация, основана през 1993 г. WAD се провежда всеки май за повишаване на осведомеността на астма в световен мащаб. Въпреки че астмата не може да бъде излекувана, е възможно да се управлява астмата за намаляване и предотвратяване на астматични пристъпи, наричани още епизоди или екзацербации. GINA избра „Затваряне на пропуските в грижите за астмата“ за тема на Световния ден на астмата за 2022 г.