Фестивалът ”Гергьовски люлки” в град Левски – тържество на обичта към фолклорното ни богатство

Плевен Лайф

03-05-2022, 17:32

Снимка:

Община Левски

Автор:

Plevenutre.bg

Всичко от Автора

Над 370 бяха участниците във фестивалната програма

Седмото издание на Фолклорен фестивал "Гергьовски люлки" за пореден път доказа, че обичта към националната ни култура живее с таланта, младостта и красотата на поколенията.

На 1–ви май на откритата сцена пред Община Левски от сутринта до вечерта над 370 участници във фестивалната програма, предимно деца и млади хора, с талант и вдъхновение показаха многообразието на фолклорното ни богатство.

Наградата на кмета на община Левски Любка Александрова „Откритие на фестивала” получи Квартет "Славейче" при НЧ "Мита Стойчева 1900" - с. Обединение, за  китка от песни на Мита Стойчева.

Награда на кмета на община Левски получиха и Детски танцов състав "Северняче" при ОУ "Христо Ботев" в с. Българене и ФГ "Боримски извори" при НЧ "Напредък 1908" в с. Борима - за  автентичен костюм.

Наградата на  журито за цялостно представяне бе присъдена на СУ "Св. св. Кирил и Методий" - гр. Пордим.

Анжелика  Тихомирова Стефанова от гр. Левски спечели наградата „Най-малък участник” с песента „Катерино, моме”.

Наградата „Най-възрастен участник” бе присъдена на Богомил Иванов Евтимов от  НЧ "Съгласие 1895" - с.Стежерово. Това е музикантът - участник  в конкурса на Националната система „Живи човешки съкровища – България” за 2021 г.

За „Най-артистично изпълнение” награда получи  Ива Николаева Иванова от  СУ "Николай Катранов" - гр. Свищов с песните „Минавай либе” и „Разлюляла се Драгана” и изпълнение на право хоро на тамбура.

С 20 златни, 13 сребърни и 8 бронзови медала общо бяха отличени  участниците  в различните възрастови групи и категории.

Своята подкрепа на фолклорното събитие изразиха и деветима спонсори с материални и парични награди за творческите състави и индивидуални изпълнители.

Председателят на журито проф. д-р Тодор Киров, дългогодишен ръководител катедра „Музикален фолклор и хореография“ в Академия за музикално, танцово и изобразително изкуство - гр.Пловдив, благодари на организаторите, че фестивалът отново се възобновява след двегодишно прекъсване в трудните  времена.

Впечатлен от таланта на  многобройните млади участници, той пожела да продължат в музикалните  училища в страната. Празникът на фолклора и българската култура е удоволствие за журито, сподели проф. Киров, като изрази надеждата си догодина да няма пандемия и  всички отново са заедно с пожелание: "Ние сме българи и фолклорът е нашето лице. Да пребъде фолклорът, да сме живи и здрави и догодина пак да се съберем”.

Кметът на община Левски Любка Александрова изрази радостта си, че за "пореден път заедно дадохме прекрасен и емоционален старт на пролетния месец, че представянето на колективите на читалищата е прекрасно   въпреки пандемията, въпреки трудностите. Талантът на децата ще пребъде, защото фолклорната традиция в сърцата ни трябва да е жива заедно с корена български".

Любка Александрова благодари сърдечно на журито за високия професионализъм, който поставя ФФ "Гергьовски люлки" на престижно място в Северна България. Пожела мир и по–спокойни дни през годината.Снимка на Деня

Красотата на парк "Кайлъка"