Престижни награди за плевенски ученици от национален фолклорен конкурс

Плевен Лайф

06-05-2022, 07:30

Снимка:

НУИ "Панайот Пипков"

Автор:

Plevenutre.bg

Всичко от Автора

Ученици, изучаващи народни инструменти в Националното училище по изкуствата “Панайот Пипков” – Плевен, се върнаха с престижни награди от ХХII-я Национален детски фолклорен конкурс "Орфеево изворче", който се проведе в гр. Стара Загора.

От класа по кавал с преподавател д-р Владимир Величков, специална награда, първо място, целева стипендия и златен медал спечели Преслав Стефанов (6 клас). В категория камерна музика Преслав Стефанов и Ник Цветанов (11 клас) са с първа награда и златен медал, а с трети награди са отличени Георги Дамянов (5 клас, целева стипендия) и Ник Цветанов (годишна стипендия).

Класа по гъдулка с преподавател Борислав Иванов беше представен от учениците Павлос Пенковски (7 клас) – първо място, златен медал и целева стипендия, Антония Гъркова (9 клас) – специална награда на журито, Славян Мацев (8 клас), Виктория Стефанова (9 клас) и Мартин Монков (11 клас).

В настоящото издание на престижния конкурс участваха инструменталисти, камерни инструментални групи и оркестри от всички музикални училища в България, съобщават от плевенското школо.

Журито, което оцени изпълненията, беше с председател Димитър Христов – диригент на Народния оркестър при БНР, преподавател в НМА „Проф. Панчо Владигеров“, и членове: Петьо Костадинов – гайдар, солист в оркестъра на БНР, преподавател в НМА „Проф. Панчо Владигеров“, Пейо Пеев – гъдулар, солист в оркестъра на БНР, преподавател в АМТИИ „Проф. Асен Диамандиев“, Костадин Генчев – аранжор, оркестрант в оркестъра на БНР.