Климатолог: Очакват ни дълги и продължителни горещини през лятото

Животът

07-05-2022, 11:25

Снимка:

plevenutre.bg

Автор:

Plevenutre.bg

Всичко от Автора

Предстоящото лято ще бъде с температури над нормата

Предстоящото лято ще бъде с температури над нормата. Очакват ни дълги и продължителни горещини и валежи по-малко от обичайното. Тази дългосрочна прогноза направи в студиото на „Събуди се” по Нова тв климатологът Симеон Матев.

На този фон температурата на морската вода се повишава. На места вече са измерени стойности около 16-17 градуса, уточни Матев. По думите му подходящо за къпане в морето ще е след около две седмици. Тогава се очаква да бъдат отчетени 20 градуса на водата.

"Всяка година в края на май - след 24, има приятни плажни дни. Слънцето вече е достатъчно силно, за да изгорим. Истински приятното усещане за плаж ще дойде след 20 май”, прогнозира той.

Климатологът уточни, че още през следващата седмица времето ще ни даде поводи да си помечтаем за плаж. В четвъртък и петък максималните температури на въздуха ще бъдат необичайно високи за средата на май.

"Те ще са в порядъка на 23-28 градуса. В петък ще имаме и първите по-масови 30°C. Това са абсолютно летни температури”, каза той. Матев обаче предупреди, че след приятното време ще настъпи застудяване.

"Сега е времето, в което трябва да вали, но това не се случва на достатъчно ниво. Растителността и земеделският сектор се нуждаят от добри условия. Дъжд в близките дни кой знае колко не се очаква”, подчерта климатологът.