В Плевен бе открита фотодокументалната изложба "Звънът – миналото среща бъдещето"

Плевен

11-05-2022, 16:18

Снимка:

МУ-Плевен

Автор:

Plevenutre.bg

Всичко от Автора

Събитието се организира от Регионалния академичен център и Медицинския университет

На 11 май, денят в който почитаме Светите равноапостоли и просветители Кирил и Методий, Регионалният академичен център – Плевен (РАЦ), съвместно с Медицински университет – Плевен откри фотодокументалната изложба "Звънът – миналото среща бъдещето".

На официалното откриване на изложбата в Телекомуникационния център присъстваха доц. Теодора Вълова, ръководител на Регионалния академичен център – Плевен, академик д-р Григор Горчев, Почетен Ректор на МУ-Плевен, проф. д-р Добромир Димитров, Ректор на МУ-Плевен, проф. Галина Богданова, Института по математика и информатика към БАН и проф. д-р Славчо Томов, Директор на Научноизследователския институт.

Проф. д-р Добромир Димитров подписа споразумение с Института по математика и информатика към БАН (ИМИ-БАН), който става десетия институт на БАН – партньор на висшето училище.

Доц. Теодора Вълова откри изложбата "Звънът – миналото среща бъдещето" с думите:

„За откриването на изложбата в Плевен избрахме 11 май – денят, в който почитаме Светите равноапостоли и просветители Кирил и Методий, обявени от папа Йоан Павел II за съпокровители на Европа. Славяноапостоли, които са вярвали в мощта на словото, които са вярвали в силата и победата на логоса. И ако чрез буквите се е създала системата на цял един език, на който може да се изрази и най-сложния философски текст, то въздействащият глас на камбаните има друго специално предназначение. Ако думите са конкретика, то камбанният звън дава възможност на човека за единение с духовното – както казва Платон - ритъмът и мелодията много силно проникват в душата и най-силно се запечатват в нея, като правят човека истински добър и много възпитан.“