Мотополигон "Козар Белене" край Левски се завръща в календара на федерациятa по мотоциклетизъм

Очаква се в стартовете в събота и неделя да се включат над 120 състезатели от 30 клуба от страната, както и участници от Румъния, Турция и Севрна Македония

Мотополигон „Козар Белене” край град Левски се завръща в календара на Българската федерация по мотоциклетизъм. Последните 2 години на едно от добрите трасета за мотокрос у нас състезания не се провеждаха заради пандемичната обстановка и ограниченията заради Covid-19. Именно заради ограниченията и заради факта, че надпреварите в Община Левски винаги са предизвиквали голям интерес сред публиката от страната и региона беше взето това решение, за да не се рискува здравето на участници и зрители.

Мотополигон "Козар Белене" е едно от мотокрос съоръженията в България, които могат да се похвалят с отлична инфраструктура, видимост за публиката и атрактивност като технически елементи по състезателното трасе и трудност. Всички тези фактори превръщат мотополигона в едно любимо и предпочитано трасе за много състезатели, не само от Северна България. Община Левски е вложила много усилия и ресурси за подготовката на мотополигона, за да отговаря напълно на новите изисквания на БФМ.

Очаква се в стартовете в събота и неделя да се включат над 120 състезатели от 30 клуба от страната, както и участници от Румъния, Турция и Севрна Македония. Тази година се очертава да бъде изключително интересен и оспорван. При най-малките в МХ 50 начело в класирането с пълен актив от 100 точки след надпреварите в Кортен и Севлиево е Георги Вендов от „АИТ рейсинг тийм“ с „Husqvarna“, следван на 14 точки от Пламен Иванов от „М6 Yamaha рейсинг тийм“ с КТМ. При 65-кубиковите лидер е Георги Гинов от „Мото спорт Варна“ с „Husqvarna“, като веднага след него се нареждат Никола Мутафчиев от „Панчо рейсинг тийм‘ с „GasGas“ и Александър Тасев от „Александър моторспорт“ с „Yamaha“.

Сериозна битка за титлата през 2022 ще водят Венцислав Тошев от „мото спорт Варна“ с „Husqvarna“ и Дани Цанков от „М6 Yamaha рейсинг тийм“ с „Yamaha“ в клас МХ 85. След първите два кръга двамата имат по 94 точки след разменени победи.

В клас МХ 2 Junior начело е Мариос Канакис от „АИТ рейсинг тийм“ с КТМ с 94 точки, но доста близо до него са Павел Доневски от „Троян мотор спорт 01“ с КТМ (82) и Цветан Бузин от „М6 Yamaha рейсинг тийм“ с „Yamaha“ (78). След първите два кръга в МХ 2 начело без загуба в маншовете е Хакан Халми от „НСА моторспорт“ с КТМ, следван от възстановилия се от контузия Виктор Нейчев от „Еър макс рейсинг“ с „GasGas‘ със 77 и Канакис със 72.

Абсолютен лидер в клас МХ 1 е Майкъл Иванов от „АИТ рейсинг тийм“ с „Husqvarna“, като след него в класирането се нареждат Георги Георгиев от „НСА моторспорт“ с „Kawasaki“ с 84 т. и Живко Богданов от „Несебър мото клуб“ с КТМ със 78 точки. В клас МХ Николай Колев от „Киппен МХ рейсинг тийм“ с „Kawasaki“ (86 т.) и Юлиян Райчев от „Панчо рейсинг тийм“ с „Kawasaki“ (82 т.) водят сериозна битка за второто място, а лидер е шампионът от 2021 Григор Царев от „Джи ар си моторспорт 2020“ с „GasGas“ със 100 точки. При 250-кубиковите машини начело е Георги Иванов от „Ридо Самоков“ с „Honda“ с пълен актив от точки, следван от Джанмарко Сантучи от „АИТ рейсинг тийм“ с КТМ (86) и Свилен Иванов от МСК „Севлиево“ с „Yamaha“ (80). Битката в МХ Senior също е непредвидима, като лидерът и шампион за миналата година Кадир Масар от „АИТ рейсинг тийм“ с „Honda“ има аванс от 9 и 15 точки пред съотборниците си Атанас Петров с КТМ и Янко Зоков с „Kawasaki“. В групата на над 55-годишните начело е Емил Балджийски от „Дизел юнак“ с „Yamaha“ с 94 точки, следван от съотборника си Живко Бонев с „Yamaha“ със 78 и Мирослав Христов от „Троян мотор спорт 01“ с „Yamaha“ със 76.

За почитателите на мотокроса, „Grand Prix Левски 2022“ ще предложи едно незабравимо изживяване в двата състезателни дни (14 и 15 май), като в събота са предвидени по един манш във всички класове, а в неделя от 10,30 е официалното откриване и вторите маншове, които ще определят победителите в третия кръг на Републиканския шампионат.Снимка на Деня

Щрихи от Плевен