Тренировъчен ден по лидерска подготовка се проведе в 12-та авиационна база (Снимки)

Животът

12-05-2022, 15:16

Снимка:

12-та Авиационна база

Автор:

Plevenutre.bg

Всичко от Автора

Методически ръководител на занятието бе сержант Мирослав Аладжов

В 12-та авиационна база – Долна Митрополия се проведе тренировъчен ден, в който бяха изпълнени задачи по лидерска подготовка със специализантите от курса за длъжностна квалификация „Младши сержант – първи модул”.

Методически ръководител на занятието бе сержант Мирослав Аладжов – инструктор по общовойскова подготовка, администрация и логистика в „Център за подготовка и обучение”.

Учебните цели на тренировката са обучаемите да придобият необходимите практически знания и умения за взаимодействие в група, да се наблюдават индивидуалните стилове за справяне с поставената задача, вземане на групово решение, съставяне на план за действие, както и да се повиши тяхната психическа и волева устойчивост и физическа натренираност.

Сформирани бяха два отбора, които бяха екипирани съобразно с предстоящите изпитания. Първото предизвикателство бе изпълнение на лидерска задача „Шишмановите войници”. Сержант Аладжов разясни зададената имитационна ситуация – отделението е попаднало в опасен участък. Зрението на войниците е увредено, затова те са със завързани очи. Само командирът на отделение вижда и неговата задача е да преведе своите подчинени през трасето с препятствия, давайки словесни указания.

Втората задача бе откриване и сглобяване на АК-7,62 мм и ПМ. На определеното за занятието място бяха разпръснати части от пистолет „Макаров” и АК-7,62 мм., които обучаемите трябва да открият и след това да сглобят. Сложността на задачата бе повишена с условието, че участниците са със завързани очи и трябва да работят по двойки. Въпреки сложната ситуация, специализантите се справиха отлично и оръжията бяха сглобени в рамките на зададеното време.

След всяко изпълнено упражнение динамиката и емоцията на тренировката набираха все по-голяма сила. Третата задача, с която отборите се справиха бе построяването на „Най-дългата линия”. За целта те имаха право да използват единствено наличната си екипировка. Последната за деня задача бе „Слушай гласа”. Условието в нея бе командирът на отбора да преведе през трасе с препятствия своя подчинен, който е със завързани очи. Задачата на противниковия отбор бе да усложнява обстановката като дава грешни напътствия. От обучаемия се изискваше пълна концентрация, за да се абстрахира от обкръжаващата го среда и да може да разпознава само гласа и указанията на своя командир.

Занятието завърши с авиационен поздрав, изпълнен със самолет РС-9М. Командирът на 12-та авиационна база – полковник Петър Банков даде положителна оценка за организацията и изпълнението на тренировката. Той поздрави специализантите и техните ръководители за отличното представяне и проявена отговорност към учебния процес.