Плевен има своите шестима нови почетни граждани (Снимки)

Мисия

15-05-2022, 16:43

Автор:

Plevenutre.bg

Всичко от Автора

Званията бяха връчени на тържествено заседание на Общинския съвет

От днес - 15.05.2022 год., Плевен официално има своите шестима нови почетни граждани. На тържествено заседание на Общинския съвет бяха връчени званията „Почетен гражданин на Община Плевен“ на Ивет Горанова - Олимпийски шампион по карате от летните олимпийски игри в Токио 2020 г.; Стойка Кръстева - Олимпийски шампион по бокс от летните олимпийски игри в Токио 2020 г.; Ангел Ленков - треньор по карате, който изведе Ивет Горанова до олимпийския връх и има несъмнен принос в развитието и утвърждаването на плевенската школа по карате; Борислав Георгиев - треньор по бокс, чиято заслуга е Стойка Кръстева да покори олимпийския връх в Токио; Русалин Русалинов - вицепрезидент на Българската национална федерация по карате и президент на Карате клуб „Петромакс“ - Плевен, Калин Донков - изтъкнат писател, поет и публицист, роден в Плевен.

Точно в 10,00 ч. в Актовата зала на Община Плевен председателят на местния парламент Мартин Митев, в присъствието на общинските съветници, народните представители от 15-и Многомандатен избирателен район - Плевен, областния управител на Плевен Иван Янчев и неговия заместник Виолета Иеремиева, Петко Цолов - кмет на Плевен в периода 1987 - 1990 г., кмета Георг Спартански и екипа му, почетни граждани и гости, обяви тържественото заседание за открито. Началото бе дадено с химна на Република България.

„За мен е чест да приветствам всички днес с „Добре дошли“! Благодаря за уважението, което засвидетелствате с вашето присъствие в празничния ден на Плевен“, обърна се към всички в залата Мартин Митев. Той подчерта емоционалното значение на заседанието и важността на Плевен за всеки един, роден и избрал да живее в този град: „Всички ние имаме привилегията да живеем в град със славно минало, но и в град с достойно настояще. Плевен днес - това сме всички ние, нашият дух, дела, успехи и надежди! Плевен е нашият общ дом и за да бъде той такъв, какъвто искаме - развиващ се, чист и приветлив, са нужни ежедневни грижи. Бъдещето на нашия град зависи от всеки от нас. Честит празник, плевенчани! Честит празник и на тези, които днес са далеч от родния град! Нека Св. Георги - покровител на Плевен, бди над делата ни и ни води към мъдри решения!“

Приветствие отправи и кметът на Общината Георг Спартански. Той подчерта, че Плевен има бъдеще само тогава, когато всички мислим за него: „Вярвам, че с мъдри решения, воля, постоянство и общите ни усилия в една посока, с равномерно темпо, заедно можем да постигнем всичко.“

След официалните обръщения Тържественото заседание на Общинския съвет продължи с връчване на почетните звания. Председателят Мартин Митев обяви решенията на Общинския съвет, като отбеляза, че всички отличени отдавна са оценени от историята и обществото, а Плевен засвидетелства своето признание към тях и чрез удостояването им със званието „Почетен гражданин“. Редът, по който бяха обявени почетните граждани е според датата на решенията на Общинския съвет:

С Решение №655 от 26.08.2021 г. Общински съвет - Плевен удостоява Ивет Горанова - Олимпийски шампион по карате от летните олимпийски игри в Токио 2020 г., със званието „Почетен гражданин на Община Плевен”. На Олимпийските игри в Токио два от трите златни медала за България бяха спечелени от спортистки, свързани с Плевен. Ивет Горанова стана олимпийски шампион в дисциплината кумите в категория до 55 кг. Ивет израства и се утвърждава като състезател в плевенския клуб по бойни изкуства „Петромакс“ Тя беше единственият български представител в спорта олимпийско карате при дебюта му на Олимпийски игри. Тя е единственият български спортист - шампион на Европейските игри в Минск, има бронзови медали от Световно и Европейско първенство. Ивет е възпитаничка на Спортното училище „Георги Бенковски” - Плевен, трикратен носител е на отличието „Спортист на годината на Плевен”.  

С Решение №655 от 26.08.2021 г. Общински съвет - Плевен удостоява Стойка Кръстева - Олимпийски шампион по бокс от летните олимпийски игри в Токио 2020 г., със званието „Почетен гражданин на Община Плевен”. Стойка Кръстева донесе първия български златен медал в женския бокс и е петият олимпийски шампион в цялата история на българския бокс. Тя е двукратна европейска шампионка, има два сребърни медала от световни първенства и един бронзов от европейски шампионат. Многократна шампионка на България. Двукратен носител е на купа „Странджа”. Поради невъзможност на златното ни момиче лично да присъства на тържественото заседание, от нейно име званието получи Световният ни шампион по бокс Александър Владимиров.

С Решение №655 от 26.08.2021 г. Общински съвет - Плевен удостоява Ангел Ленков Стефанов - треньор по карате, със званието „Почетен гражданин на Община Плевен”. Ангел Ленков като треньор изведе Ивет Горанова до олимпийския връх и има несъмнен принос в развитието и утвърждаването на плевенската школа по карате. Избиран е за „Треньор на годината на Община Плевен“.

С Решение №655 от 26.08.2021 г. Общински съвет - Плевен удостоява Борислав Георгиев - треньор по бокс, със званието „Почетен гражданин на Община Плевен”. Борислав Георгиев като треньор изведе Стойка Кръстева до олимпийския връх в Токио.

С Решение №879 от 26.04.2022 г. Общински съвет - Плевен удостоява Русалин Русалинов - вицепрезидент на Българската национална федерация по карате и президент на КК „Петромакс“ - Плевен, със званието „Почетен гражданин на Община Плевен”. Русалин Русалинов, чрез своя професионализъм, отговорност и философия, изгражда един от най-успешните клубове по карате в България, чиито състезатели постигат все по-високи върхове на спортната сцена. Той е от малкото хора, които години наред дават своя принос за града ни иса повод името на Плевен да присъства на националната и на световната спортна сцена.

С Решение №880 от 26.04.2022 г. Общински съвет - Плевен удостоява Калин Донков - писател, поет и публицист, със званието „Почетен гражданин на Община Плевен”. Калин Донков е един от най-талантливите български поети и публицисти. Поезията му е превеждана на английски, руски, френски, испански, полски, чешки, словашки, сръбски, украински, гръцки, арабски и др., а прозата - на руски и чешки. По стиховете му са създадени песни, а по някои прозаични творби - филми и пиеси. През 2021 г. Калин Донков стана носител на Националната литературна награда "Димчо Дебелянов" за цялостно творчество.

Всички отличени изказаха своите благодарности и поздравиха присъстващите с Празника на Плевен.

След изчерпване на дневния ред тържественото заседание на Общински съвет - Плевен бе обявено за закрито, след което празникът на Плевен продължи с ритуал на централния площад „Възраждане“.Снимка на Деня

Красотата на парк "Кайлъка"