Първи полети със ZLIN на курсанти от ВВВУ "Георги Бенковски"

Мисия

19-05-2022, 08:45

Снимка:

ВВВУ "Георги Бенковски"

Автор:

Plevenutre.bg

Всичко от Автора

Започва практическата част на първия летателен стаж на курсантите, специализация „Летец-пилот“ от випуск 2024 г.

На 23 май, на летище Долна Митрополия, в навечерието на празника на Висше военновъздушно училище "Георги Бенковски" започва практическата част на първия летателен стаж на курсантите, специализация „Летец-пилот“ от випуск 2024 г.

За пръв път в историята на училището летателното обучение ще се провежда по утвърдена от EASA (Европейска агенция за авиационна безопасност) летателна програма за подготовка на пилоти за придобиване на лиценз PPL(A).

Обучението ще се проведе на новопридобитите в началото на 2022 г. две леки учебно-тренировъчни самолета ZLIN 242 L ZEUS (притежаващи типов сертификат, издаден от EASA), които имат техническата възможност да излитат и кацат както от летища с асфалтови и бетонни писти (военни и граждански) така и от летища с грундова и затревена настилка. Самолети, чрез които ще се намалят драстично необходимите финансови средства за първоначална летателна подготовка на бъдещите летци-пилоти за Българската армия, поради в пъти по-ниската крайна себестойност на един летателен час пролетян на тях, позволявайки оптимизиране на разходите за обучение във ВВВУ.

След водосвета за здраве и безаварийни полети инструкторите Добрин Русев и Румен Маринов ще дадат началото на полетите с десетте бъдещи пилоти.

Полетите ще се реализират от летищата в Долна Митрополия и Гривица, с подкрепата на 12 Авиационна база и ЕР-МИЗИЯ ЕООД.

Организацията и реализацията на програмата на летателния стаж е поверена на екипа на Център "Професионално обучение, следдипломна квалификация и обучение на чуждестранни студенти“ във ВВВУ „Георги Бенковски“.