Завърши курсът по оцеляване с курсантите първокурсници от ВВВУ "Георги Бенковски"

Животът

19-05-2022, 12:05

Снимка:

ВВВУ "Георги Бенковски"

Автор:

Plevenutre.bg

Всичко от Автора

Курсът премина през три етапа

Сред най-емоционалните и предизвикателни събития за курсантите от първи курс са трите дни през месец май посветени на курса по оцеляване. Целта му е младежите и девойките да придобият основна представа, знания и практически умения по оцеляване и живот в полеви условия. Проявата на индивидуалните им качества за работа в условия на натоварване са и тест за възпитанието и отношението към хората и средата. За повечето обучаеми усвояването на умения за ориентиране, маскиране и прилагане техниките за скрито придвижване в разнообразни теренни условия надграждат и разнообразяват досегашните им умения.

Курсът премина през три етапа под ръководството на полковник проф. д-р Мануш Христов и майор ас. инж. Димитър Нановски, с активното съдействие на майор Пламен Кръстев, капитан Атанас Колев, лейтенант ас. Милен Симеонов, лейтенант Ралица Иванова, мл.сержант Ангелина Ганкова. Техни заместници са курсанти.

Курсантите са разделени в три групи: „Алфа“, „Браво“ и „Чарли“, чиито командири и заместник-командири са курсант и курсантка.

През първия етап изпълняваха задачи, свързани с живота в полеви условия, ориентиране и приспособяване в околната среда.

По време на втория етап изпълняваха тактическа задача на тема: “Търсене и спасяване на екипаж, претърпял бедствие във враждебна среда“ - Аварийно- спасителна операция по спасяването на пилот на хеликоптер „Кугар“, на пилот на изтребител „Миг -29“, на пилот на щурмовик „СУ-25“.

По специална методика всеки участник получи оценка за изпълнението на тактическите задачи.

Подобаващо внимание бе отделено на мерките за безопасност по време на всеки етап от занятието.

Ръководството на курса оценява дейността на група „Алфа“ за най-добра, както и проявата на лидерските умения на курсант Биляна Усева.

В курса се включиха и двете румънски курсантки, които са на стаж във ВВВУ "Георги Бенковски" по Програма ЕРАЗЪМ +.

Началото е поставено. Знанията, уменията и навиците за справяне с предизвикателствата в мирна и враждебна среда ще се надграждат и през следващите години от обучението.