Трима полицаи, откраднали цигари за над 2 млн. лева, са осъдени на по 10 години затвор

Крими

01-06-2022, 14:05

Снимка:

plevenutre.bg

Автор:

Plevenutre.bg

Всичко от Автора

Присъдата на Окръжен съд - Плевен не е окончателна и подлежи на обжалване и протестиране

По предявено обвинение от Софийска градска прокуратура (СГП) Окръжен съд–Плевен призна за виновни подсъдимите E. Х., И. Д. и Д. М. в извършването на престъпление по чл. 196а, вр. чл. 195, ал. 1, т. 4, пр. 2 и т. 5, вр. чл. 194, ал. 1, вр. чл. 26, ал. 1 от НК.  

Обвинителният акт е внесен в съда на 11.06.2018 г. Работата по случая е започнала през 2016 г., като първоначално разследването е било наблюдавано от РП-Плевен, а впоследствие е било продължено от НСлС под ръководството и надзора на СГП.

Тримата подсъдими били колеги и приятели. И.Д. започнал кариерата си в МВР през 1994 г., а Е. Х. и Д. М. през 1998 г. В течение на времето те заемали различни длъжности, като двама от тях били назначавани и на ръководни такива. Един от подсъдимите бил и разследващ полицай. Отстранени са от длъжност през 2017 г. със заповеди на министъра на вътрешните работи. 

С присъдата подсъдимите са признати за виновни в това, че в периода от януари 2014 г. до октомври 2014 г. в мобилизационна база за военновремеви действия на ОДМВР-Плевен в землището на с. Згалево, обл. Плевен, в условията на продължавано престъпление, чрез използване на технически средства, са отнели чужди движими вещи – собственост на държавата, а именно акцизни стоки (тютюневи изделия) – общо 382 134 броя кутии цигари, представляващи веществени доказателства по досъдебно производство по описа на Районна прокуратура–Плевен, всички на обща стойност 2 364 251.95 лв. с намерение противозаконно да ги присвоят. Тримата подсъдими са се сговорили предварително за осъществяването на кражбата, която представлява особено тежък случай и стойността на отнетото имущество е в особено големи размери.

Съдебният състав в Окръжен съд–Плевен наложи на всеки един от подсъдимите наказание „лишаване от свобода“ за срок от десет години при първоначален строг режим на изтърпяване.

Времето от осем месеца, през което са били с мярка за неотклонение „задържане под стража“, се приспада от наказанието „лишаване от свобода“.

Присъдата на Окръжен съд-Плевен не е окончателна и подлежи на обжалване и протестиране.