Виолета Иеремиева взе участие в международна конференция по пътна безопасност

Мисия

02-06-2022, 16:04

Снимка:

Областна администрация

Автор:

Plevenutre.bg

Всичко от Автора

"Визия Нула за Балканите" е моята лична мисия, сподели зам.-областният управител на Плевен

Заместник областният управител Виолета Иеремиева, в качеството си на председател на Областната комисия по безопасност на движението по пътищата, взе участие в международната конференция по пътна безопасност „Визия нула за Балканите“, организирана от Международната пътна федерация (IRF Global) и Българска браншова асоциация „Пътна безопасност“ (ББАПБ). Събитието се проведе на 1-2 юни 2022 г. в гр.София, под патронажа на Президентa на Република България - г-н Румен Радев.

Началото на второто Десетилетие на действията на ООН за пътна безопасност също бележи нови форми на международно сътрудничество за предотвратяване на продължаващата и нарастваща епидемия от пътнотранспортни произшествия, отговорна за 1 350 000 смъртни случая годишно. Ключът към успеха на по-нататъшните усилия е признанието, че никакво ниво на смърт или сериозно нараняване не е приемливо. Следователно отчитането на човешката погрешност и уязвимост трябва да стане първостепенен приоритет за всички участници в системата на автомобилния транспорт.

Целта на конференцията бе насърчаването на интегрирането на политиките на „Визия Нула“ и представяне на убедителни аргументи за инвестиции в безопасността; откриването на възможности за засилено трансгранично сътрудничество по пътните коридори и транзитния трафик; съсредоточаване върху рисковите фактори и пътните пропуски, които водят до тежки и фатални наранявания.

"Ефектът от пътнотранспортните произшествия се измерва дори в проценти от брутния вътрешен продукт, когато говорим за икономически загуби. На Балканите проблемът е най-остър. Ако вземем статистиката, България и Румъния са страните с най-висок брой жертви на глава от населението. Ние трябва да търсим общ подход за решаване на този сложен проблем, пред който сме изправени. Изходът е да си поставим много високо ниво на амбиция, но и трябва да приемем интегриран подход"“, каза държавният глава.

„Над 80 са участъците със завишен процент на пътно-транспортни произшествия, спешно ще бъдат взети мерки най-опасните сред тях да бъдат ремонтирани или обезопасени“ – от своя страна заяви вицепремиерът и министър на регионалното развитие и благоустройството Гроздан Караджов по време на международната конференция.

В събитието участваха над 300 представители на отговорните министерства и институции в Република България, посланиците на всички страни от Балканския полуостров, представители на Европейската комисия, неправителствени организации, доказани одитори по пътна безопасност, експерти, научни работници и специалисти, както и представители на бизнес средите, с предмет на дейност - проектиране, пътно строителство, пътна безопасност и строителен надзор. Вторият ден на събитието се проведе в Университета по архитектура, строителство и геодезия, където присъстваха пътни инженери, проектанти и одитори по пътна безопасност, студенти със специалност „Транспортно строителство“. Лектори представиха европейски и световни практики в пътната безопасност, които са доказали своята ефективност, както и иновативни технологии и възможни решения за подобряване на пътната безопасност,  намаляване броя на жертвите и пострадалите по пътищата, както по транспортните коридори, така и в градска среда.

По време на конференцията, в деня на празника им - 1-ви юни, деца рисуваха под напътствието и с помощта на известния художник Иван Яхнаджиев, а картините си малките художници подариха на някои от официалните гости. Една от рисунките ще краси кабинета на заместник областния управител Виолета Иеремиева, самата тя потърпевш от ПТП, пряко и активно е ангажирана с каузата за безопасното движение по пътищата на България. При официалната статистика в България за първото тримесечие на 2022 г. се наблюдава рязък и постоянен ръст с над 25 души повече загинали, 144 повече ранени и 110 повече тежки ПТП.  Над 34% повече са загиналите в ПТП за първото тримесечие на тази година спрямо същия период от 2021 г.

„От януари месец до началото на април над 100 души са загинали, 1100 катастрофи са регистрирани по пътищата на България. Това са над сто почернени семейства. Човешкият живот е безценен! Данните са потресаващи! „Визия Нула за Балканите“ е моята лична мисия!“ – споделя г-жа Виолета Иеремиева.