Медицински университет - Плевен е домакин на Националната конференция по клинична токсикология

Мисия

03-06-2022, 15:52

Снимка:

plevenutre.bg

Автор:

Plevenutre.bg

Всичко от Автора

В Медицинския университет - Плевен за поредна година се провежда Националната конференция по токсикология с международно участие, която привлече над 100 участници-специалисти от сфери близки до токсикологията. Форумът ще продължи три дни, а официалното откриване бе на 2 юни в зала „Флеминг“ на Факултета по фармация на висшето училище.

Официални гости на откриването на форума бяха областният управител на Област Плевен Иван Янчев, ректорът на МУ-Плевен проф. д-р Добромир Димитров и директорът на УМБАЛ „Д-р Георги Странски“ - Плевен доц. д-р Цветан Луканов, както и част от академичното ръководство на университета. Като председател на Българското дружество по клинична токсикология доц. д-р Евгения Бързашка откри конференцията. Тя приветства гостите с „Добре дошли, отново в Плевен“ и отправи послание към аудиторията да помни завета на Омуртаг и направеното от хората преди нас.

"Токсикологията е наука, която е толкова древна, колкото е и човечеството. Отравяния ни съпътстват от дълбока древност. Хипократ е този, които поставя основите на клинична токсикология. Най-красивата жена на света Клеопатра загива ухапана от кобра, древногръцкият философ Сократ пък умира от отровното растение бучиниш, римският император Клавдий и придворните му загиват отровени от червена мухоморка. През средновековието, обаче, отровителството се превръща в занаят и изкуство. Затова е важна ролята на специалността клинична токсикология. Последните събития, на които сме свидетели в днешните бурни времена потвърждават факта, че специалността е част от националната сигурност“, каза при откриване на конференцията доц. Бързашка.