Медици от различни специалности участват в Лятната академия по молекулярна патология

Мисия

04-06-2022, 17:50

Снимка:

МУ-Плевен

Автор:

Plevenutre.bg

Всичко от Автора

Това е четвъртото издание на академията, която се провежда в рамките на два дни – 3 и 4 юни – в МУ-Плевен

Медицинският университет в Плевен е домакин на Лятна Академия по молекулярна патология, която бе открита от д-р Жасмин Коева-Балабанова, председател на Българския Алианс за прецизна и персонализирана медицина. От създаване на Алианса по персонализирана медицина, това е четвъртото издание на академията, която се провежда в рамките на два дни – 3 и 4 юни – в МУ-Плевен.

На официалното откриване на форума ректорът проф. д-р Добромир Димитров сподели пред аудиторията, че е щастлив от възможността за директен контакт и провеждане на дискусии, както това се случваше преди пандемията. Той изрази своето удовлетворение от факта, че през последните 20 години съвестно с патолозите от Катедрата по Патоанатомия към МУ-Плевен, както и с уролози, хирурзи и гинеколози, са имали възможността да въведат нови и съвременни методи за диагностика и лечение на различни онкологични заболявания. Професор Димитров подчерта, че алгоритмите за лечение в Плевен на рака на гърдата, на дебелото черво, на шийката на матката са създадени благодарение на продуктивността на плевенските патолози.

Проф. д-р Савелина Поповска, която е ръководител на Катедрата по патоанатомия към МУ-Плевен, благодари на присъстващите специалисти и отрави послание с думите: „Рудолфщайн казва, че светлината никога не влиза само през един прозорец. Затова при нас са колеги от различни специалности – образна диагностика, патолози, хирурзи, лъче- и химиотерапевти, защото смятаме, че ракът на гърдата заслужава мултидисциплинарност, заслужава диалог.“

Двудневната Академия, на която МУ-Плевен е домакин, е на тема: „Патология на гърда – предизвикателства в диагностиката. Място на персонализираната медицина в диагностиката и терапията“. Събитието е в мултидисциплинарен формат, а специален гост-лектор бе проф. д-р Тибор Тот – международно известен мамарен патолог, известен с научните си интереси в областта на теорията на „болния лоб” и прецизната патология на мамарния карцином.