Георг Спартански: Политическата криза ще избута проблемите на общините в миманса

Мисия

20-06-2022, 13:12

Снимка:

Община Плевен

Автор:

Plevenutre.bg

Всичко от Автора

"Общините ще останат, както винаги, последна грижа", смята кметът на Плевен

"Държавата – това са общините. За да бъде добре държавата, трябва да бъдат добре и общините", заяви в интервю за БНР кметът на Плевен Георг Спартански, представител на Националното сдружение на общините.

Според Спартански политическата криза "ще избута" проблемите на общините "в миманса, общините ще останат, както винаги, последна грижа".

Относно парите за общините в актуализирания бюджет – 500 милиона лева за пътища и ВиК, договорени с правителството, кметът на Плевен посочи: "След поредните турбуленции във висшата политика не е ясно това кога и дали изобщо ще стане факт."

Във връзка с липсата на индексация по договорите за строителство Спартански заяви, че това поставя общините в невъзможност да изпълняват проекти – с инвестиционни кредити на общините, със собствени приходи или по европейски програми.

"Изпълнителите казват – ние сме не просто на нулата, ние сме с десетки проценти на минус, ако изпълняваме при досегашните условия.", каза Спартански.

"Държавата, чрез народните представители в парламента, очевидно в момента се занимава с по-важни дела от това как общините да се справят с невъзможността да си довършат проектите и да бъдат заплашени от санкции", подчерта той в предаването "Хоризонт до обед".

По темата с отчисленията за тон отпадъци Георг Спартански припомни, че през първата година на пандемията е било взето решение местните власти да не внасят тези средства, същото предложение е било отправено от НСОРБ и за 2021 и 2022 г.

"Ние не искаме пари от държавата. Искаме да ни останат – за миналата и за тази година, парите, които са си наши – да можем да ги използваме в тази ситуация. (…) Да ни оставят средствата в общините. Тези, които сме внесли за 2021 г., да можем да си ги изтеглим. Тези пари общините сме ги разчели в бюджетите си за 2022 г. и сега невъзможността да ги ползваме допълнително утежнява финансовото ни положение. Това са много милиони.", коментира кметът на Плевен.Снимка на Деня

Щрихи от Плевен