"От извора на Севера" - магия от ритми и емоции завладя Пордим (Снимки)

Животът

27-06-2022, 13:09

Снимка:

Община Пордим

Автор:

Plevenutre.bg

Всичко от Автора

На сцената се изявиха участници на възраст от 4 до 87-годишна възраст

Първият Национален фолклорен конкурс "От извора на Севера" се проведе на 24 и 25 юни в град Пордим. Организатори и домакини на проявата бяха Община Пордим и СНЦ "От извора на Севера", като събитието мина под патронажа на кмета Детелин Василев.

През двата фестивални дни се даде възможност на всички приятели и ценители на народната музика да се слеят със северняшките ритми чрез изпълненията на над 650 изпълнители, съобщават от местната управа.

На откритата сцена в центъра на Пордим се представиха участници на възраст от 4 до 87-годишна възраст, разпределени в 6 възрастови групи и 5 раздела: индивидуални изпълнители – народно пеене и инструменталисти – народни и класически (акордеон) инструменти; народни хорове, камерни ансамбли вокални и инструментални групи, народни оркестри; танцови състави, танцови ансамбли и ансамбли и групи за пресъздаване на обреди и обичаи.

На сцената се изявиха участници от градовете Пордим, Плевен, Варна, Ловеч, София, Котел, както и от района на Силистра, Търговище и други населени места.

Изпълненията бяха оцененявани от компетентно жури с председател народния певец и телевизионен водещ - Даниел Спасов и членове Милен Иванов, Пламен Димитров, д-р Ангел Добрев и Мартин Мочков.

Почетни гости на гала вечерта на награждаването на участниците бяха Златка Ставрева - Странджанска народна певица, директор на Международен Фолклорен Фестивал "Атлиманска огърлица"; Проф. Константин Шопов - основател и първи директор на Национално училище за фолклорни изкуства с. Широка лъка; Василка Дамянова - северняшка народна певица, част от хор "Мистерията на българските гласове" и трио "Зорница"; Елка Петкова - солист на Северняшки ансамбъл - Плевен, автор на редица песни, носещи мелодиката на Северна България; Надка Томова - диригент, вокален педагог, дългогодишна солистка на Северняшки ансамбъл; Величка Димитрова - диригент, дългогодишен солист на Северняшки ансамбъл; Галя Кокорска - преп. В СУ "Св.Св.Кирил и Методий" гр. Пордим, дългогодишен помощник - диригент и солист на Северняшки ансамбъл.