В Кнежа отбелязаха Деня на безопасността на движението по пътищата

Новините

29-06-2022, 16:13

Снимка:

plevenutre.bg

Автор:

Plevenutre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Останете живи! Виолета Иеремиева подкрепи кампания срещу войната по пътищата

Журналистът Георги Стоянов разказа пред ученици за мисията на книгата "Останете живи" и едноименната кампания

На 29 юни отбелязваме Националния ден на безопасността на движението по пътищата. Датата е избрана целенасочено - преди началото на лятната ваканция за децата и преди множеството пътувания през юли и август. Целта е да се насочи вниманието на обществото към проблемите на безопасното придвижване и необходимостта от спазването на правилата.

По този повод журналистът Георги Стоянов гостува в град Кнежа, където се срещна с ученици от ПГЗ "Стефан Цанов", ПГМЕТ "Христо Смирненски" и ОУ "Отец Паисий". Пред тях той разказа за мисията на книгата "Останете живи" и едноименната кампания, която посети десетки български градове и училища през последните 3 години.

"От началото на 2022 година данните сочат, че в България са станали 2801 тежки пътни инциденти, при които са загинали 220 души, а 3493-ма са ранени... Всички виждаме, че войната по пътищата продължава да бъде брутално тежък проблем, с който така и не успяваме да се справим. И все пак лично аз не спирам да се надявам, че именно младите хора и идните поколения ще помогнат да обърнем тенденциите на ужасяващата черна статистика. Затова и продължаваме срещите си с тях. Важно е още отсега учениците да осъзнават своите отговорности на пътя и съм радостен, когато виждам в очите им съпричастност към каузата. Такава съпричастност видях днес в Кнежа и вярвам че момчетата и момичетата от ПГЗ "Стефан Цанов", ПГМЕТ "Христо Смирненски" и ОУ "Отец Паисий" ще бъдат отдадени посланици на мисията на "Останете живи", сподели Георги Стоянов след срещата си с младежите.

"От днес изданието е част от училищните и общински библиотеки на Кнежа. Искрено се надявам страниците му да бъдат разлистени от още повече хора", допълни той.

Книгата "Останете живи" поставя акцента върху човешкия фактор за войната по пътищата и разказва истории на хора, участвали или засегнати по един или друг начин от пътнотранспортно произшествие – участници в инциденти, свидетели на катастрофи, полицаи, близки и приятели на загинали и ранени, очевидци. Наред с истинските истории, които са събрани в изданието, то предлага на читателите и статистически данни, показателни за тенденциите при пътнотранспортните произшествия, както и полезни за младите хора съвети за действие при катастрофи и за оказване на помощ на пострадали.

В началото на 2020 година книгата "Останете живи" и съпътстващата я кампания бяха отличени с Първа награда в категория "Журналистически материали, публикации в пресата, журналисти, предавания и медии отразяващи проблемите на пътната безопасност" на Деветите "Годишни награди за пътна безопасност". По време на церемонията авторът на изданието Георги Стоянов обеща, че ще продължи да прави това, което е по силите му и занапред - да предупреждава колкото се може повече млади хора за отговорностите им на пътя.

До този момент кампанията, съпътстваща представянето на книгата, достигна до хиляди младежи от цялата страна. Призивът по време на срещите към всички тях е един-единствен: да бъдат отговорни, за да не станат част от черната статистика на загиналите, ранените или причинилите смърт на пътя.