В Червен бряг започна ремонт на църква, построена през 1885 година

Животът

03-07-2022, 06:50

Снимка:

Община Червен бряг

Автор:

Plevenutre.bg

Всичко от Автора

Срокът за изпълнение на ремонта е 15 септември 2023 година

В Червен бряг с тържествен водосвет  започна ремонтът на църквата "Свето Успение Богородично" в Пети квартал, построена през 1885 година. За това съобщават от пресцентъра на общинската управа.

Средствата за ремонтните дейности са в размер на 586 663 лв. като те са осигурени чрез спечелен проект към Държавен фонд "Земеделие". Предвидено е, освен реконструкция и модернизация на църквата, да бъдат реставрирани и стенописите ѝ, както и да се възстанови иконостасът. Заложени са средства и за цялостно ново обзавеждане - дървени престоли, масивни полилеи и монтирането на бронзова камбана, уточняват от община Червен бряг. Ще бъде направена и вертикална планировка на двора, а компрометираната ограда на църковния двор също ще бъде изцяло възстановена. Срокът за изпълнение на ремонта е 15 септември 2023 година. 

Тържественият водосвет за успех на начинанието е бил отслужен от отец Красимир Лазаров, който е пожелал "с подкрепата и дръзновението на светите апостоли Петър и Павел" да бъде изграден храмът. Сред гостите е бил и кметът на общината д-р Цветан Костадинов. 

Църквата "Свето Успение Богородично" е построена през 1885 година, където някога се е намирало село Червен бряг. Изографисана е от дебърски майстори през 1893-1894 година, а през 1897 г. е осветена. През 1931 година църковната живопис в нея е била преповторена с маслена техника. При земетресението през 1977 г. е разрушен куполът и от тогава стенописите постепенно се унищожават. От 1963 г. в църквата не са извършвани богослужения.