Плевен посрещна тържествено участниците в тазгодишното издание на Пробега на мира (Снимки)

Спорт

05-07-2022, 21:00

Снимка:

plevenutre.bg

Автор:

Plevenutre.bg

Всичко от Автора

Специален гост бе златното момиче на българската художествена гимнастика Мадлен Радуканова

Тази вечер Пробегът на мира пристигна в Плевен, където асоциация "Докосни дъгата" организира специално посрещане на факела и отбора бегачи. Международната щафета, която в края на месец май е потеглила от Германия, за да премине по цялото поречие на река Дунав чак до Черно море, символизира всеобщия стремеж на човечеството към по-мирен свят. Затова и участниците в инициативата, както и жителите на градовете и селата, през които Пробегът минава, предават един на друг Факела на мира.

Участниците в тазгодишния Пробег и специалният гост на събитието – златното момиче на българската художествена гимнастика Мадлен Радуканова, бяха посрещнати тържествено пред най-голямото училище в областта - СУ "Иван Вазов", като малко преди това младши полицейски инспектор Николай Илиев пое от входа на Плевен Факлата на мира от олимпийската шампионка. Участието на именитата ни спортистка в проявата е част от благотворителната инициатива „Година на благодарността с Мадлен Радуканова“, чийто партньор е асоциация „Докосни дъгата“.

Младши полицейски инспектор Николай Илиев предаде Факела на мира на директора на СУ "Иван Вазов" Димитър Митев, който отправи приветствие към бегачите от Ирландия, Австрия, Германия, Полша, Латвия, Румъния, Сърбия, Хърватия, Франция, Украйна и България. Всички те бяха аплодирани от събралите се да ги поздравят десетки плевенчани.

Капитанът на Пробега Садананд Магий изрази благодарност за сърдечното гостоприемство и разказа на присъстващите за идеята на инициативата. "Мирът не означава отсъствие на война, а присъствие на любов, хармония, удовлетворение и единство.

Мирът разкрива пълното великолепие на човешкия живот.“- това са думи на основателя на пробегът на мира Шри Чинмой, който преди 35 години дава началото на това световно явление в Ню Йорк. От тогава до днес той обединява хора от различни нации и религии, като негови последователи са едни от най-влиятелните хора на планетата, като Майка Тереза, Нелсън Мандела, Принцеса Даяна. От 1987 година досега Пробегът е преминал през близо 150 държави, превръщайки се в най-мащабната и най-продължителна масова проява, посветена на мира.

СУ "Иван Вазов" неслучайно бе сред спирките на Международната щафета. Със специална церемония бе открит паметният знак "Цвете на мира", който е монтиран близо до монумента на писателя Иван Вазов в двора на учебното заведение. Така СУ "Иван Вазов" – Плевен стана първото училище в страната, провъзгласено за училище - цвете на мира. До мраморния знак бе посадено дръвче - розово цъфтящ глог, да напомня на поколенията за събитието.

Сертификати от Пробега на мира като разпространители на каузата получиха спортното училище в Плевен, спортни клубове, обществени и неправителствени организации.

Старши инспектор Николай Николов, заместник-директор на ОД на МВР в Плевен, също получи сертификат от отбора на "Sri Chinmoy Oneness-Home Peace Run" за участието на областната дирекция в инициативата. Той отправи послания за здраве, мир и честити днешния професионален празник на всички достойни служители в системата на МВР от цялата страна, пожелавайки им сила и вяра.

В края на тържеството Гвардейският оркестър и мажоретният състав към СУ "Иван Вазов" изненадаха факлоносците със специален музикален поздрав, след което Мадлен Радуканова и бегачите разговаряха с плевенчани и не отказаха на никого снимка за спомен.

Утре участниците ще се съберат пред плевенската Панорама, откъдето ще се отправят към град Никопол.