Факелът на мира премина и през Долна Митрополия

Новините

06-07-2022, 16:10

Снимка:

Община Долна Митрополия

Автор:

Plevenutre.bg

Всичко от Автора

Посрещнаха бегачите с пита и сол и вдъхновеното изпълнение на кавал на Георги Дамянов от с. Байкал

Oбщина Долна Митрополия се превърна в гостоприемно място за участниците в Пробега на мира 2022 г. Младите спортисти от футболен клуб, с ръководител Александър Макавеев, каратеките с треньори Деница Панталеева и Тихомир Ядков се превърнаха във вдъхновени посланици на инициативата за мир, добри взаимоотношения и разбирателство.

В края на месец май, Пробегът на мира стартира по поречието на река Дунав, която свързва държавите Германия, Австрия, Словакия, Унгария, Хърватия, Сърбия, България, Румъния, Молдова и Украйна. Тази година България е част от маршрута в периода 02-11 юли и участниците преминават през 35 населени места в страната, и ще бъдат пробягани 804 км.

"Пробегът на мира е международна щафета, символизираща всеобщия стремеж на човечеството към по-мирен свят. В Община Долна Митрополия, по стар български обичай, посрещнахме бегачите с пита и сол и вдъхновеното изпълнение на кавал на Георги Дамянов от с. Байкал (ученик на д-р Владимир Величков в НУИ „Панайот Пипков“ гр. Плевен).

Отличие Почетен факлоносец на мира получи г-н Иво Джокин, Директор на Общински център за извънучилищни дейности в с. Байкал за всеотдайността му при работата с деца в областта на науката, изкуствата и спорта", информираха от пресцентъра на местната управа.

В момента Пробегът е най-мащабната и най-продължителна масова проява, посветена на мира. Основан е през 1987 г. от радетеля за мир Шри Чинмой в дух на любов, хармония и единство.