Учители от СУ "Димчо Дебелянов" - Белене участват в Транснационална среща във Франция по проект "Еразъм+"

Мисия

09-07-2022, 10:51

Автор:

Plevenutre.bg

Всичко от Автора

На работна визита във Франция /Вилфранш Руерг от 3 до 7 юли  бяха двама учители от гимназията във връзка със стартирането на нов проект по програма "Еразъм +", сектор Училищни партньорства: Европа и правата на човека. В срещата, освен училището-домакин, участваха и представители на всички училища-партньори: Франция /Дюнкерк/, Португалия /Ковиля/, Италия /Сулмона/ и Румъния /Букурещ/.

Основната цел на срещата беше да се планират дейностите по време на първата година от проекта, разясняване на финансовите аспекти по време на осъществяване на дейностите, използването на новите електронни платформи за отчет.

Основната цел на проекта е учениците, в позицията на актьори, да се научават да идентифицират различните видове дискриминация, разпространени в Европа, техните форми (преки и непреки) и техните краткосрочни и дългосрочни последици. Те ще влезнат в ролята на адвокати и ще разиграят симулативен съдебен процес - магистратски тоги, водене на протокол, пледоарии, базиращи се на  истински съдебни дела, свързани с дискриминация и нарушаване на човешките права, като заключителната работна среща ще се проведе в Европейския съд за защита правата на човека в  Страсбург.

Международните проекти, по които работим от няколко години дават възможност да се създадат международни екипи от учители и ученици, които работят в тясна връзка помежду си, създават се приятелски отношения и доверие, които стават основа за продължаване на контактите и съвместната ни работа дори и след приключването им.

"Нашето училище с основание може да се гордее, защото за него, за нашия град  и за България се заговори на страниците на френския всекидневни La Dépêche", споделиха от учебното заведение.