Румен Петков: Непострояването на АЕЦ "Белене" обрича страната ни на енергийна несигурност

Новините

12-07-2022, 15:43

Автор:

Plevenutre.bg

Всичко от Автора

Той припомни, че доставените реактори за АЕЦ "Белене" са българска собственост и са на площадката с цялото си оборудване

Едва 50% от задачата за планираното нагнетяване на газ в "Чирен" за май и юни е изпълнена, съобщи пред медиите в Плевен председателят на АБВ Румен Петков. Той изрази съмнение по възможността за ефективно нагнетяване на хранилището (към момента то е пълно на 37% от капацитета) и цената, на която ще бъде нагнетен газа и определи като хаотична, престъпна и безотговорна към интересите на българския бит политика на правителството. Стъпката за решаване на въпроса от гледна точка на ценова обезпеченост и от гледна точка на гарантиране на доставките е незабавното отваряне на преговори с „Газпром експорт“, подчерта отново Петков.

Колкото до внесения от Турция втечнен газ, това е абсолютно незаконно от гледна точка на европейската нормативна уредба, каза още Румен Петков и изрази надежда, че този въпрос ще залегне в дневния ред на прокуратурата. Неясна остава тръжната цена, по която са определени процедурите, както и начинът, по който газът влезе в България. Такъв маниер на поведение прави държавата ни трудно предвидима от гледна точка на гаранции за публичността в подобни процедури, каза още председателят на АБВ.  

По въпроса за енергийната сигурност на страната ни Румен Петков коментира също, че от непострояването на АЕЦ "Белене" губим три млрд. евро годишно: "Двата блока на централата биха произвеждали 16 млн. MWh електроенергия годишно като борсовата цена за дванадесетмесечен период е средно 220 евро на MWh, като се сложат 350 млн. евро производствени разходи, то три млрд. евро е печалбата преди облагане“.

Според Петков непострояването на атомната централа обрича страната ни на енергийна несигурност. "Ако при нас с шести блок и плановия ремонт, предвиден за догодина, имаме проблем, влизаме в режим на тока“, прогнозира председателят на АБВ. Петков припомни, че доставените реактори за АЕЦ "Белене" са българска собственост и са на площадката с цялото си оборудване. Според него "всякакво забавяне в строителството на Белене вече не може да бъде обяснено“, след като вече официално природният газ и ядрената енергия са обявени за "зелени". Петков добави, че при предприети сега експедитивни действия, до една година може да се пристъпи към монтаж на първи блок на втора атомна централа.