Десислава Трифонова: Кирил Петков лъже за Gemcorp

Мисия

12-07-2022, 20:17

Автор:

Plevenutre.bg

Всичко от Автора

Тя е категорична, че меморандумът с компанията трябва да бъде прекратен, защото застрашава националната ни сигурност

"Днес, на заседанието на временната комисия, която разследва меморандума с Gemcorp, стана ясно, че Кирил Петков лъже, че е спряна работата с компанията, докато се извършват проверки. Министърът на енергетиката не предостави документ, че е спряна работата, а напротив. Същият смята, цитирам: “Въпросният меморандум е полезен”. Явно не е чел доклада на ДАНС!"

Това написа на профила си във Фейсбук народният представител от ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Трифонова.

По-рано днес се проведе заседание на временната парламентарна комисия, която да установи фактите и обстоятелствата, свързани с подписания от правителството меморандум за 1 млрд. долара с американската компания.

“Докладът на ДАНС за Gemcorp е потресаващ. Ние сме изключително притеснени от това, което четем вътре. Извън това продължаваме да нямаме отговори от Кирил Петков, от министъра на енергетиката и от министъра на финансите. За нас от ГЕРБ тече опит за саботаж на тази комисия от страна на изпълнителната власт в лицето на Кирил Петков и Асен Василев. Нито един наш въпрос не е получил отговор", заяви тя.

Десислава Трифонова бе категорична, че този меморандум трябва да бъде прекратен, защото той продължава да действа и застрашава националната ни сигурност.

Тя отбеляза, че не е ясно кой е предложил Gemcorp на България, по какви критерии компанията е била подбрана, както и каква е необходимостта от този меморандум. Десислава Трифонова подчерта също така, че посланикът ни в САЩ не е бил на срещата и няма паметна бележка, която е задължително да бъде водена.

Според нея трябва да се търси отговорност от лицата, които са сключили меморандума и от лицата, които не са го прекратили след доклада на ДАНС.