Адм. Евтимов за приземения самолет: Изводът е, че системата за противовъздушна отбрана работи

Животът

14-07-2022, 15:01

Снимка:

МО

Автор:

Plevenutre.bg

Всичко от Автора

Според началника на отбраната ВВС са си свършили работата перфектно

Самолетът нарушител, прихванат край Плевен през вчерашния ден от ВВС, е изпълнявал тренировъчен полет, обясни пред БНТ началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов.

"Не е полет, който може да се интерпретира като тестване на системите за наблюдение. Това е един тренировъчен полет, просто не са спазили обявените известия, не са влезли във връзка, нарушили са зони, които са обявени като временно опасни за въздухоплаване. Тривиално, но трябва да се спазват тези правила. Още веднъж - показахме, че водим наблюдение, способни сме да реагираме. Самолетът се намира на тренировъчното летище в Бохот, има органи, които се занимават. Нашата работа беше да идентифицираме и да известим съответните органи", обясни Емил Ефтимов.

Според началника на отбраната ВВС са си свършили работата перфектно.

"Изводът е един, че системата за противовъздушна отбрана работи. Ние сме в състояние да реагираме на всяко нарушение на въздушното пространство. От друга страна искам да подчертая факта, че във връзка с промяната на обстановката по сигурността, провеждаме засилени мероприятия за повишена бдителност. Повишено е наблюдението както във въздушното, така и в морското пространство. Режимът е под строго наблюдение и той трябва да се спазва от всички. Не бих казал, че това е голям инцидент. Това е едно нарушение на правилата за въздухоплаване, но нека да извлечем необходимите уроци. Хората, които са въвлечени в тази дейност, дори и частната, да бъдат така отговорни да спазват правилата, да спазват известията, за да не се стига до нежелани инциденти. В тоя случай се размина без тежки последици, но представете си, ако това беше в тежки атмосферни условия, трудно за опознаване, щяхме да бъдем поставени при много трудни условия", заяви началникът на отбраната.