Заков за приземения самолет: Изтребителите ни са вдигнати по сигнал на командването на НАТО

Животът

14-07-2022, 16:28

Снимка:

Нова тв, кадър

Автор:

Plevenutre.bg

Всичко от Автора

"Очевидно са нарушени правилата - пилотът е бил в зона, изискваща летателен план и транспондери", заяви военният министър

"Става въпрос за стандартна процедура, която е в рамките на НАТО. Българското въздушно пространство е част от интегрираното пространство на НАТО и в този смисъл няма как да се лети в него без спазване на правилата. Нашите изтребители са вдигнати по сигнал от комaндването на НАТО. Това означава, че самолетът очевидно е правил действия или траектории, които центърът в НАТО е възприел като потенциален риск. В този смисъл задължително е вдигането на изтребител след този сигнал вече с нашите национални сили и по нашите национални процедури", заяви военният министър Драгомир Заков на брифинг относно приземения тази сутрин край Плевен самолет Чесна.

"Българският изтребител е излетял, визуално е опознал обекта, опитал е радиовръзка, не е имало отговор и самолетът е кацнал на летището до село Бохот, Плевенско. Очевидно става дума за тренировъчен полет, очевидно става дума за неспазване на правилата и съответно трябва да бъдат понесени тези последствия. Нарушено е това, че е летяно в зона или зони, в които се изисква да има полетен план и транспондери. И това те са го знаели много добре. Отделно отново ще кажа, че очевидно действията на самолета и неговата траектория са предизвикали притеснения или оценка на риска в командването на НАТО, поради което е подаден сигнал към нашите военновъздушни сили да се реагира", допълни Драгомир Заков, уточнявайки, че командването на НАТО получава картина от всички радари на страните-членки.

"Трябва да се спазват правилата. Това е моят апел към всички авиоклубове в страната - да бъдат особено внимателни в настоящия момент, тъй като всички знаем каква е ситуацията. Всички процедури трябва да бъдат спазвани, те не са случайно написани. Не бива да се стига до подобни ситуации, в които се налага да се харчи ресурс на ВВС в ситуации, в които това не е необходимо. Ако бяха спазвали правилата, нямаше да се стигне до такава ситуация", каза още военният министър.

"Човекът, който казва, че е комична ситуация, ако се налага да плати фактурата на ВСС няма да му се струва толкова комичнa. За съжаление няма такъв механизъм, по който да му връчим фактурата, но мисля, че тези хора трябва да се замислят какво струва това на българската армия. Харчи се гориво, ресурс. Вместо да го ползваме за далеч по-сериозни операции, ние трябва да проверяваме дали някой не си е включил транспондера или си го е вклчил, защото не е спазвал правилата", възмути се министърът в оставка.

Той определи действията на пилота като безотговорно поведение спрямо националата сигурност.