Мъже от Близкия изток сключвали фиктивни бракове с жени от Плевенско за легален престой в ЕС

Новините

15-07-2022, 15:07

Снимка:

БНТ, кадър

Автор:

Plevenutre.bg

Всичко от Автора

Посредниците са набирали най-често момичета от махали в плевенските села Петърница и Дисевица

Чрез фиктивни бракове с жени от плевенски села мъже от Близкия изток успяват да си осигурят легален престой на територията на Европейския съюз, предаде БНТ. За някои от тях българските разследващи предполагат, че може да са близки до терористични групи.

При акция на МВР, прокуратурата и ДАНС са задържани петима души - трима българи и двама турци. Схемата е ръководена от турски гражданин, собственик на дюнерджийница в Берлин, който е използвал българи за посредници.

Посредниците са набирали най-често момичета от махали в някои от плевенските села. Причината - липсата на работа и доходи.

От престъпната схема са се възползвали основно мъже от Близкия Изток. Според разследващите за някои от "фиктивните младоженци" има основание да се смята, че са замесени в различни престъпни дейности като трафик на оръжие, наркотици и тероризъм. Цялата процедура по организирането на фиктивните бракове отнемала около шест месеца.

В престъпната схема са подбирани момичета без доходи и образование. За фиктивен брак посредниците предлагали между 3 и 5 хиляди евро. Групата е действала от 2020 година основно в няколко плевенски села, а жертвите са били на възраст между 19 и 25 години. В плевенското село Петърница отдавна са чували за трафика на момичета от махалата, разказва кметът Йонко Данов.

В съседното село Дисевица също са изпращани момичета в Германия. В махалата признават, че много от хората заминават в чужбина, но не знаят дали там сключват бракове.

В Плевенско схемата е движена от двама българи. Намирали момичетата чрез свои близки и роднини. Тяхната работа била контролирана от турски гражданин, който бил роднина на тартора на групата, който се намирал в Берлин. Според източници, близки до разследването, пожелали анонимност, организацията имала високо ниво на конспиративност. Доверявали се единствено на членове на техните семейства.

"Всичко е на базата на лични контакти и запознанства. През човек, докато се стигне до подходящата жена. Проучва се нейният семеен статус - дали е в брак."

След срещата с посредника момичето се задължавало срещу сума от 100-200 евро да се снабди с документи за сключване на брак в чужбина от дирекция ЕСГРАОН. След това трафикантите осигурявали няколко пътувания до Германия, където жертвата се регистрирала на адрес в Берлин заедно с "бъдещия жених".

До самото сключване на брака момичетата не познавали бъдещите си съпрузи. Те били държани в квартири, ползвани като депа за булки. Обикновено били нужни не повече от четири пътувания, а целият процес продължавал около половин година.

"Една част от тях са били заплашвани и то, защото не са пожелали да финишират процедурата и да се върнат за последния етап. Етапът, в който се подават документите в съответната немска институция за постоянното пребиваване на турските граждани", заяви Велислава Патаринска, наблюдаващ прокурор по делото.

На върха на пирамидата стоял турски гражданин, собственик на ресторант за дюнери в Берлин. Той намирал фиктивните младоженци. Най-често млади мъже от кюрдски, турски и ливански произход. Легалният престой на територията на ЕС струвал между 15 и 20 хиляди евро.

"Към момента се търсят и бременни жени. Извършителите припознават децата. Така придобиват специфичен статут на родители на деца, които са граждани на страна членка от Европейския съюз. Това им позволява по една много по-бърза и облекчена процедура да придобият българско гражданство", допълни Владимир Николов, окръжен прокурор на Плевен.

До момента са установени над 20 фиктивни брака. Според разследващите има сериозни опасения, че от схемата са се възползвали хора с богато криминално минало близки до терористични групи.

"Това е свързано и със схеми за използване на подправени документи и се прониква дори на територията на Шенгенското пространство. Това е една пукнатина, през която съответните извършители на престъпления са се научили и използват, за да проникнат по този начин в западноевропейския свят. Очевидно създава риск за цялото обединено европейско пространство", добави Владимир Николов, окръжен прокурор на Плевен.

Ако бъдат признати за виновни задържаните 5-ма души могат да получат до десет години затвор, а фиктивните булки могат да се окажат много повече от 20.