Диана Русинова: Има много сериозна криза в управлението на пътната безопасност

Новините

17-07-2022, 09:58

Снимка:

Нова тв, кадър

Автор:

Plevenutre.bg

Всичко от Автора

"Нелепо е да погребваме едногодишни деца, това е недопустимо", заяви пътният експерт

“На този етап не мога да кажа каква е причината за инцидента край Плевен. Става дума за букално жестока челна катастрофа с наистина много загинали. Това, което е по-притеснителното е, че виждам поредният такъв инцидент за последните седмици. Това говори за нещо изключително притеснително и то е, че има някаква много сериозна криза в управлението на пътната безопасност”, каза пътният експерт Диана Русинова в ефира на Нова тв.

Русинова припомни, че миналата година е трябвало да бъдат направени промени в Закона за движение по пътищата.

“Той трябваше да се раздели на три отделни части и това нещо като обещание не беше спазено. Законът е едно от нещата, които ще започнат първо да разплита този възел на нелепи тежки инциденти", отбеляза тя.

Тя е посетила мястото на произшествието на пътя Плевен - Ловеч, при което загинаха пет човека.

"Не бих бързала със заключенията, че нямало техническа неизправност. При подобни челни пътни инциденти е много важно внимателно да се изследват истинските обстоятелства. Ограничението в този участък е 90 км/ч. Обръщам внимание, че има отбивка и паметник от предходна катастрофа на този същия прав участък. Не знаем дали някой не е тръгнал да излиза в зоната на това кръстовище и това да е довело до инцидента. Много са хипотезите и те трябва наистина внимателно да се изследват. Ако разберем каква е истината за настъпването на произшествието на това или на другите, можем да направим една крачка по-напред и да направим така че просто там това да не става повече никога. Нелепо е да погребваме едногодишни деца, това е недопустимо!", каза Русинова.

По думите ѝ ставаме свидетели на наслагване на еднотипни пътни инциденти с участието на най-обикновени граждани говори за огромна криза и липса на каквито и било мерки.

"Това е пътят между Ловеч и Плевен, точно този участък  е съвсем скоро ремонтиран съвсем скоро, асфалтът беше нов", обясни Русинова, но поясни, че заради разлети масла от колите не е могла да бъде изследвана пътната маркировка.