Отличен рали дебют за 17-годишния плевенчанин Александър Томов (Видео + Снимки)

Спорт

17-07-2022, 21:48

Автор:

Plevenutre.bg

Всичко от Автора

Младият пилот записа престижно класиране в шестото издание на сръбското рали „Мионица“

17-годишният плевенчанин Александър Томов направи отличен рали дебют. Младият пилот спечели второ място в шестото издание на сръбското рали „Мионица“, което се явява първи кръг от тазгодишния шампионат на западната ни съседка. Важно е да се отбележи, че Томов стигна до успеха със своя Hyundai i20 в клас RC5 в конкуренцията на 34 други автомобила.

В престижната надпревара общо се впуснаха 28 екипажа, от които 22 от Сърбия, пет от България и един от Македония, като всички те премериха сили в класовете NAC1, NAC2, NAC3, RC2, RC4 и RC5. Плевенският талант финишира втори в своя клас, а в генералното класиране зае 15-ата позиция. Негов навигатор/ко-пилот по време на състезанието бе Явор Брънков.

Рали "Мионица" всъщност е не само автомобилно състезание. То е както популярно туристическо, така и важно икономическо събитие, което популяризира община Мионица като атрактивна туристическа дестинация.

Александър Томов е родом от Плевен и е възпитаник на Езиковата гимназия. За първата си голяма изява се е подготвял в реномираната академия за рали пилоти "Motorsport Academy" в Твърдица под ръководството на нейния основател и ветеран с огромни успехи в автомобилния спорт Петър Гьошев и професионалните навигатори Димитър Спасов и Явор Брънков. Под тяхна опека тийнейджърът от града на Панорамата е провел няколко лагера по време на подготовката си през последните месеци, за да усвои още по-доброто владеене на автомобила. Практическите тренировки са включвали опознаване на различен тип пътни настилки, техники за справяне при изненадващи ситуации на пътя и метеорологични условия.

Участието на Александър Томов за тима на АСК "Престиж" в сръбското рали всъщност трябва да се отчете като огромно предизвикателство, тъй като негови противници на пистата бяха пилоти с дългогодишен опит и стаж, сред които личат имената на републикански, балкански и европейски шампиони. Това, обаче, не притесни по никакъв начин 17-годишното момче, а го амбицира още повече да демонстрира възможностите и придобитите умения. Така, с чудесното си представяне младият талант спечели не само място на почетната стълбичка и трофей, връчен му от кмета на Мионица Бобан Маркович, но и поздравленията на организаторите и на сръбската публика. Именно младата българска надежда бе сред най-предпочитаните пилоти за снимки и автографи след края на надпреварата, което може би се оказа и най-голямото признание за труда му.

Счита се, че рали дисциплината е най-тежкият и труден автомобилен спорт, но Александър Томов има желанието да продължи да се развива и един ден да покорява най-престижните състезания. За целта с помощта на "Motorsport Academy" в лицето на  Петър Гьошев и занапред ще изучава усилено комплекс от занятия, обособени в теория и практически обучения, които да му бъдат от полза, когато е зад волана.

Основен спонсор на талантливото плевенско момче за момента е фирма Parts 3000.

"Това бе първо голямо рали за мен, като цяло съм доволен. Най-важното е, че записах ценни състезателни километри, които ще са голям опит за мен. Благодаря на целия екип, който е зад мен и ме подкрепя. Надявам се тепърва да постигаме големи успехи, чрез които да прославяме Плевен и България", сподели Александър Томов. "Надявам се да бъда и пример за връстниците си, които имат нужда да изразходят своя адреналин - нека знаят, че могат да го направят на предназначени за това места. Състезанията и високата скорост имат място само на пистата, в обезопасени и контролирани участъци. На пътя всички ние трябва да спазваме правилата и да бъдем разумни", категоричен е младият пилот, за когото пътната безопасност е приоритет.