Благодарение на нова технология: Мъж проходи два дни след загуба на крак

Животът

20-07-2022, 10:53

Снимка:

plevenutre.bg

Автор:

Plevenutre.bg

Всичко от Автора

42-годишният пациент е бил диагностициран след биопсия със злокачествен костен тумор на десния крак

Благодарение на ново поколение лечение млад мъж вече прохожда в Клиника по ортопедия на плевенската университетска болница „Д-р Георги Странски“ само два дни, след като загубва крака си.

42-годишният пациент е диагностициран след биопсия в София със злокачествен костен тумор на десния крак. Налага се бърза животоспасяваща операция, която е направена в понеделник, 18 юли. При нея се налага да се изреже до здраво наполовина бедрената кост, както и колянна става, и на тяхно място е внедрена последен модел туморна протеза Валдемар – Линк.

"Такава протеза от това поколение досега в България нямам данни да е слагана“, разказа началникът на Клиника по ортопедия към УМБАЛ „Д-р Георги Странски“ професор д-р Вихър Ковачев, дмн, който се радва на успешната операция и бързото възстановяване на пациента.

"Фактически функцията на изрязаното място се възстановява благодарение на тази протеза и човекът бързо се връща към нормалния живот, понастоящем само два дни след тази тежка операция той става, мъчи се успешно да ходи и да се движи под надзора на рехабилитатор", разказва още той.

Екипът, извършил сложната интервенция, включва няколко водещи лекари специалисти от различни специалности поради тежестта на операцията. Екипът е в състав проф. Ковачев, проф. Стоков, д-р Матков и д-р Е. Симеонов.Снимка на Деня

Щрихи от Плевен