Забраняват движението на тротинетки в централната част на Плевен и парк "Кайлъка"

Мисия

22-07-2022, 13:28

Снимка:

архив

Автор:

Plevenutre.bg

Всичко от Автора

Проектът за изменение на Наредба 3 е публикуван на интернет страницата на общината

1604 нарушения с електрически тротинетки регистрира МВР в рамките на две години - от 7 юли 2020 до 16 юни 2022 г. За тях са издадени 1342 фиша за глоби и 262 наказателни постановления. Това сочат данни на вътрешното министерство.

Забрана за движението на електрически тротинетки и скутери в централната пешеходна зона на Плевен предвиждат промени в Наредба 3 за обществения ред при ползването на пътни превозни средства на територията на общината, предаде БТА. Ако те бъдат приети, ограничението ще обхване Градската градина, площадите "Възраждане" и "Стефан Стамболов", пешеходната зона на ул. "Васил Левски" - от площад "Възраждане" до площад "Свободата", пешеходните алеи на парк "Кайлъка", на детски и спортни площадки. 

Още преди няколко дни стана ясно, че местната управа планира ограничителни мерки за движението на този вид пътни превозни средства, тъй като сигналите за инциденти с тях зачестват и е необходима регламентация на местно ниво. 

Сред мотивите за прилагане на ограничителните мерки се посочва масовото навлизане и използване на индивидуалните електрически превозни средства (ИЕПС) в бита и сравнително новата и недостатъчно разгласена нормативна уредба.  

С промените в общинската наредба се предвижда да бъде забранено ползването на електрически тротинетки от деца под 14-годишна възраст, а тези от 14 до 16 г. да могат да ги управляват само по велосипедната инфраструктура. 

Максималната скорост за движение на ИЕПС в община Плевен да бъде 15 км/ч, се посочва още в предложението на общинската администрация. Всички водачи на електрически превозни средства до 18 години трябва да носят предпазна каска. Регламентирано е също така по кои пътища и улици могат да се движат ИЕПС, а водачите им да не използват мобилни телефони при управлението им, да не превозват други хора и т.н.

Предвидени са и санкции за нарушителите от 10 до 50 лв. 

Проектът за изменение на Наредба 3 е публикуван на интернет страницата на общината и ще остане там за срок от 30 дни за публично обсъждане. След това предстои внасянето му за разглеждане в комисии на Общинския съвет и гласуване на сесия.