Какво да направите, ако ви откажат кредит?

Разочароващо е да получите отказ на молбата си за кредит, когато спешно се нуждаете от финансови средства. Причините за един отказ могат да са различни и следва да си изясните каква eточната, поради която не може да се възползвате от кредитните продукти, за да елиминирате пречката и да имате достъп до заеми от финансови институции. Ако обаче необходимостта от финансови средства не търпи отлагане, важно е да откриете кредитен продукт, подходящ за вас, а на по-късен етап да анализирате причините за получения отказ. В подобни ситуации много потребители прибягват до бързите онлайн кредити, които се отпускат по опростена процедура, изцяло онлайн, без необходимост от доказване на доход и без изискване за посочване на поръчител. Да, одобрението не е гарантирано със сигурност, но все пак има малко по-голяма вероятност да го получите.

Възможни причини за отказ на молбата ви за кредит и какво да направите, ако получите такъв

1. Липса на трудов договор

Ако не работите на трудов договор, твърде вероятно е това да е причината за получения отказ на молбата ви за кредит. Повечето банкови финансови институции изискват да докажете дохода си и да работите на трудов договор. За разлика от тях небанковите финансови институции често не поставят подобни изисквания, с което се явяват решение за хората с доходи от фрийланс дейност, наеми и други източници.

2. Неточни или непълни данни

Внимателно проверявайте данните си, когато попълвате молбата си за кредит. Неволно допусната грешка може да се възприеме като опит да скриете информация или да излъжете, което поражда недоверие към вас и е възможно да се превърне в причина да получите отказ. 

3. Ниски доходи

Когато кандидатствате за кредит, имайте предвид, че след изплащане на месечната вноска, трябва да ви остават достатъчно средства, с които да живеете и да покривате месечните си сметки и нужди. Ако сумата, за която кандидатствате, е твърде висока спрямо месечния ви доход, не е учудващо, че финансовата институция е преценила да ви откаже кредитния продукт, за който кандидатствате. Използвайте кредитни калкулатори или услугите на кредитен консултант, за да прецените каква да е сумата, която да поискате на заем.

4. Лошо кредитно досие

Непогасени кредити, необслужени заеми, забавени вноски – вашето поведение и отношение към кредитите ви може не само да доведе до заплащане на наказателни лихви и такси, но и до лошо кредитно досие. Кредитното ви досие се съхранява в Централния кредитен регистър и до него имат достъп всички банкови и небанкови финансови институции. Лошото кредитно досие е сред най-честите причини да получите отказ. Ако не знаете какво да направите, най-добре е да се опитате да погасите старите заеми и да изчистите кредитното си досие, както и да изчакате 5 години, преди да кандидатствате за нов кредит – това е срокът, в който се съхранява информацията в досието ви.

5. Невъзможност за посочване на поръчител

Ако финансовата институция изрично е упоменала, че следва да посочите поръчител, а вие не съумявате да откриете доверен човек, който да приеме да стане такъв, то неминуемо ще получите отказ на молбата си за кредит. Какво да направите? Потърсете друго решение – бързи онлайн кредити, кредит без поръчители, отпускан от небанкови финансови институции само срещу лична карта и при по-лесни за изпълнение изисквания. Този тип кредитни продукти често са единственото решение за хора, които не могат да докажат дохода си, не работят на трудов договор, нямат достъп до офиси или клон на финансови институции, нуждаят се спешно от средства на заем или не могат да посочат поръчител. Бързите кредити се отпускат до минути, кандидатстването е изключително лесно от всяко устройство с достъп до интернет, получаването на средствата е по най-удобния за потребителя начин, а възможностите за погасяване на месечните вноски – разнообразни. Така че, ако спешно се нуждаете от кредит, а сте получили отказ на молбата си, проучете опциите, които можете да получите от фирмите за бързи.