Железният трон от "Игра на тронове" оживя в Плевен

Животът

11-08-2022, 10:31

Снимка:

Нова тв, кадър

Автор:

Plevenutre.bg

Всичко от Автора

Семейство пресъздаде атмосферата от филма за сватба

Докато феновете на "Игра на тронове" тръпнат в очакване на премиерата на новия сериал, българин създаде еквивалент на Железния трон. Той е направен от 314 меча и е произведен за една необичайна сватба, предаде Нова тв.

Оригиналът на трона е висок над два метра и тежи повече от 130 килограма. С около 90 килограма по-лек е Железният трон на Христофор Гатев.

Преди пет години той и съпругата му започват да изработват украси за сватби. Едни от първите им клиенти им поставят нелека задача. „Булката казва: Aми ние не искаме стандартна сватба. Двамата сме големи фенове на „Игра на тронове”. При което аз мигам на парцали“, спомня си Костадинка Гатева. Тогава се намесил съпругът й Христофор. Той сам предложил да изработи Железния трон за сватбената церемония.

В собствен клип заснел напредъка по създаването на трона. Но, както сам отбелязва, Железният трон не е точно железен. По-скоро е пластмасов и дървен, обиколен със смола, признава Христофор. „Минах, обиколих магазините, купих си мечове. Почнах от един дървен стол счупен. Бях си принтирал на три листа самия трон и от двете страни”, спомня си майсторът. Завършил го за пет дни. Казва, че тронът е стабилен, но все пак далеч от оригинала.

Голямата награда за усилията му била реакцията на младоженеца. Но не само тронът напомнял за филмовата история на Джордж Мартин. Централно място в сериала заемат драконовите яйца на Денерис. Христофор и жена му изработили копия, които изглеждат по идентичен начин, но били направени от стиропор и кабърчета.

Освен украсата, сватбените обети на младоженците също били вдъхновени от сериала.