До 17 септември се приемат заявленията за гласуване по настоящ адрес

Политика

16-08-2022, 08:39

Снимка:

архив

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

От Централната избирателна комисия напомнят, че гласуването в страната се извършва по постоянен адрес, който е вписан в личната карта.

Ако избирател има регистриран настоящ адрес в друго населено място и желае на втори октомври да гласува на него, трябва да подаде заявление в срок до 17-ти септември включително, предаде БНР. Когато постоянният и регистрираният в общината настоящ адрес на избирателя са в различни населени места, той може да подаде заявление, по утвърден от ЦИК образец, да гласува по настоящия адрес, като адресира документа до кмета на общината. Заявлението може да се подаде и по електронен път през интернет страницата на ГРАО, като избирателят впише данните си и посочи телефонен номер. Електронен подпис не се изисква.

От ЦИК напомнят също, че избирател, който е гласувал по настоящия си адрес на изборите през миналата година и желае това да се случи и сега на 2 октомври, трябва да подадено ново заявление за гласуване по настоящия си адрес.

Студентите, които учат в друго населено място от постоянния си адрес, могат да гласуват в града, където е учебното заведение и в избрана от тях секция. Но, тъй като, вероятно, няма да имат заверена студентска книжка към датата, е необходимо да имат поне удостоверение от висшето училище.Снимка на Деня

Щрихи от Плевен