Пострадали при катастрофи в Плевенско търсят справедливост

Животът

16-08-2022, 09:14

Автор:

Plevenutre.bg

Всичко от Автора

Общото при тези истории е, че участват тежкотоварни автомобили

Пострадали в катастрофи търсят справедливост. Става въпрос за доста тежки инциденти. Общото при тези истории е, че участват тежкотоварни автомобили. И двете катастрофи са от Плевенско.

В първата потърпевш е Стилиян Любенов от село Рибен. На 4 юли, на пътя Русе-София, автомобилът му, с 4 души вътре, е ударен от тир. Шофьорът не камиона не е могъл да обясни защо е навлязъл в неговото платно.

"При разминаване софийски тир ми навлезе в платното. Аз отбивам вдясно колата, той се дърпа обратно, но ме удря с ремаркето", разказа Стилян Любенов пред Нова тв.

Младият мъж, който бил с детето си и бременна в осмия месец жена, е най-тежко пострадал.

"Имах фрактура на глезена. Направиха ми операция. Баща ми беше със счупени ребра", споделя мъжът.

На косъм от смъртта се оказва и семейството на Мирослава Стоянова от плевенското село Глава. С мъжа й и двете деца се връщат от море на 11 август. Пътуват по пътя Русе – Плевен, когато тир ги изтласква от платното.

"Усети се, че ни е закачил, директно зави надясно, оттам удря друга кола отпред, забива я в мантинелата и продължава, без въобще да намали. Избяга и не спря, за да види има ли пострадали и жертви", разказа жената.

От тира все още няма следа.

Проблемът с чуждестранни тирове и автобуси най-ясно е изразен във великотърновското село Поликраище, откъдето минава целият трансконтинентален трафик между Истанбул и Букурещ.

Първоначално, за честите инциденти в Поликраище беше обвинена лошата пътна настилка, но поставени камери за наблюдение показват друго. Видеа, направени преди няколко дни в селото, показват шофьори, превишаващи позволената скорост. След множеството сигнали, от АПИ и общината сложиха изкуствени неравности. Кога глоби от стационарни и подвижни камери ще бъдат връчвани на чужди граждани по българските митници още в същия ден, както е в съседните ни страни? От години МВР няма еднозначен и категоричен отговор.Снимка на Деня

Щрихи от Плевен