С ритуал от Плевен изпратихме над 100 военни на мисия в Босна и Херцеговина (Видео)

Мисия

19-08-2022, 13:58

Снимка:

ЕЦНП - Плевен

Автор:

Plevenutre.bg

Всичко от Автора

99 мъже и 7 жени ще изпълняват задачи в база „Бутмир” за период от шест месеца

„Като военнослужещи от Българската армия вие имате необходимата подготовка, за да изпълните тази мисия. Убеден съм, че знанията и уменията, които сте получили допълнително в Единния център за начална подготовка, ще ви позволят да изпълните своята мисия с чест и достойнство и да се върнете отново с вдигнато чело като български воини, изпълнили отговорно своя дълг“. Това заяви Командирът на Сухопътните войски генерал-майор Михаил Попов в обръщението си към военнослужещите от контингента, които до броени дни ще се включат в мисията на ЕС в Босна и Херцеговина "Алтеа".

Тържественият ритуал по официалното изпращане на контингента се проведе днес, 19 август, пред Параклиса-мавзолей „Свети Георги Победоносец” в гр. Плевен.

Национален командир е полковник Красимир Ценов – зам.-началник на отдел „Логистика“ на Съвместното командване на силите. Помощник-национален командир на контингента е подполковник Калоян Стоянов – командир на 4-ти механизиран батальон.

В периода от 21 до 23 юни 2022 г. контингентът беше сертифициран за участие в състава на междинния регионален резерв на военната операция на Европейския съюз в Босна и Херцеговина „Алтеа“ по стандартите на Съюзното командване по операциите и получи оценка „Боеготов“. Той ще застъпи в дежурство в междинния резерв на операцията, като приеме изпълнението на задачите от своите колеги, които се предислоцираха през март тази година в база „Бутмир” в град Сараево, Босна и Херцеговина.

На ритуала по официалното изпращане присъстваха и представители на областната и общинската администрация в гр. Плевен, много граждани и гости.

По време на церемонията за личния състав на контингента беше отслужен молебен за здраве и благоденствие от свещеници от Плевенската епархия.

* * *

Участието на българските военнослужещи в операцията на ЕС "Алтеа" е в изпълнение на Решение № 484 от 14 юни 2012 г. на Министерския съвет на Република България за участие на контингент от въоръжените сили на Република България във военната операция на Европейския съюз в Босна и Херцеговина - "Алтеа" и по искане на командващия на операцията на Европейския съюз "Алтеа".