Обсъдиха готовността на училищата за започването на новата учебна година

Мисия

23-08-2022, 16:29

Снимка:

Областна администрация

Автор:

Plevenutre.bg

Всичко от Автора

Областният управител и началникът на РУО – Плевен проведоха среща

С наближаването на новата учебна година на преден план излизат въпросите, свързани с текущото състояние, проблемите и перспективите пред образователния процес в област Плевен.

Днес, в оперативен порядък, в кабинета на областния управител с началничката на РУО – Плевен Албена Тотева се обсъдиха готовността на училищата за започването на новата учебна година и съвместната работа на институциите по отношение на Областния координационен център, като постоянно действащ орган за изпълнение на ПМС №100/08.06.2018 г. за създаване и функциониране на Механизъм за съвместна работа на институциите по обхващане и включване в образователната система на деца и ученици в задължителната предучилищна и училищна възраст.

Създаването на условия за редовното присъствие в училище и активната работа по време на учебния час са важни за бъдещето на всеки ученик. Те са гаранция за неговия успех, залог за по-добра квалификация и по-големи възможности за реализация, условие за повишаване качеството на образованието. Важна роля в това отношение има училището, което трябва да подхожда комплексно и същевременно индивидуално за всеки конкретен случай на ученик, застрашен от отпадане или вече напуснал училище.

В разговора се обсъдиха възможностите за предприемане на адекватни и ефективни мерки от педагогическите екипи за намаляване броя на отсъствията и броя на преждевременно напусналите училище. Те трябва да са резултат и да се основават на задълбочен анализ на причините, пораждащи тези явления, на оценка на ефикасността на съществуващите мерки и училищната политика.

Важна крачка в процеса по преодоляване на неграмотността сред младото поколение и подобряване нивото и качеството на образователния процес са увеличаване на инвестициите в образованието, мотивиране, подготовка и подкрепа на учителите чрез повишаване на тяхната квалификация, прилагане на решителни мерки за пълно обхващане на всички подлежащи на образование деца и преодоляване на отпадането от образователната система с активната подкрепа на кметове, социални работници и районни полицейски управления.

В тясна връзка за разрешаване на тези проблеми е и прилагането на  Областния координационен механизъм по деинституционализация и междуинституционално взаимодействие по социални въпроси на територията на област Плевен.