Предупреждават за летни бури в края на август

Животът

29-08-2022, 08:41

Снимка:

pixabay

Автор:

Plevenutre.bg

Всичко от Автора

Предстои пореден период с неустойчиво време

В последните дни на август и първите на септември Балканите ще попаднат под влиянието на студен атмосферен фронт. Нахлуващият по-хладен въздух ще е полъх към наближаващата есен с валежи и гръмотевици, съобщава Нова тв.

В понеделник все още жегата ще преобладава в часовете около и след обяд с температури между 31 и 36 градуса. Облачността над Западна България обаче ще се увеличава и до полунощ, най-вече в планините и около тях, ще се оформят гръмотевични облаци с локални, краткотрайни, на моменти интензивни, летни валежи. Ще има риск от градушка.

В хода на седмицата зоната, в която ще има валежи с гръмотевици, по-интензивни в часовете следобед и вечерта, ще обхваща все повече райони на изток. Междувременно и дневните температури постепенно ще се понижат с няколко градуса и към четвъртък-петък ще са между 22 и 27 градуса. По-хладно ще е по високите райони в Централна и Западна България. През почивните дни вероятността за валежи ще намалее. Слънцето ще преобладава, температурите ще догонят обичайните летни стойности.

Следващият период с динамично време ще е около 9-10 септември – отново с нахлуване на по-студен въздух, понижаване на температурите и валежи с летен характер.

Всички, които планират да са около Черноморието, ще се радват на повече слънце в понеделник и вторник. От средата на седмицата и по крайбрежието ще има условия за превалявания. Температурите ще се понижат леко от сряда нататък, но не драматично. Вълнението на морето ще се усили осезаемо около края на седмицата. Снимка на Деня

Щрихи от Плевен