Предупреждават за летни бури в края на август

Животът

29-08-2022, 08:41

Снимка:

pixabay

Автор:

Plevenutre.bg

Всичко от Автора

Предстои пореден период с неустойчиво време

В последните дни на август и първите на септември Балканите ще попаднат под влиянието на студен атмосферен фронт. Нахлуващият по-хладен въздух ще е полъх към наближаващата есен с валежи и гръмотевици, съобщава Нова тв.

В понеделник все още жегата ще преобладава в часовете около и след обяд с температури между 31 и 36 градуса. Облачността над Западна България обаче ще се увеличава и до полунощ, най-вече в планините и около тях, ще се оформят гръмотевични облаци с локални, краткотрайни, на моменти интензивни, летни валежи. Ще има риск от градушка.

В хода на седмицата зоната, в която ще има валежи с гръмотевици, по-интензивни в часовете следобед и вечерта, ще обхваща все повече райони на изток. Междувременно и дневните температури постепенно ще се понижат с няколко градуса и към четвъртък-петък ще са между 22 и 27 градуса. По-хладно ще е по високите райони в Централна и Западна България. През почивните дни вероятността за валежи ще намалее. Слънцето ще преобладава, температурите ще догонят обичайните летни стойности.

Следващият период с динамично време ще е около 9-10 септември – отново с нахлуване на по-студен въздух, понижаване на температурите и валежи с летен характер.

Всички, които планират да са около Черноморието, ще се радват на повече слънце в понеделник и вторник. От средата на седмицата и по крайбрежието ще има условия за превалявания. Температурите ще се понижат леко от сряда нататък, но не драматично. Вълнението на морето ще се усили осезаемо около края на седмицата.