Сдружение "Рицари без броня" ще реализира проект "Бъди активен – от теб зависи промяната“ по Програма “Еразъм+“

Новините

01-09-2022, 17:19

Автор:

Plevenutre.bg

Всичко от Автора

Сдружение "Рицари без броня" разработиха проект "Бъди активен – от теб зависи промяната" по Програма "Еразъм+".

"Рицари без броня" си поставя с реализирането на настоящия проект – насърчаване на демократичното младежко участие в прилагането на политики на местно ниво, чрез повишаване степента на тяхната информираност, ориентация и мотивация за включване. Във тази връзка сдружението стартира конкурс за есе на тема "И моят глас е важен". Ще бъде ангажирано жури за определяне на спечелилите участници. След провеждане на конкурса, с 10-те младежи, участвали с най-добрите есета в конкурса, ще бъде проведена предварителна среща, на която ще бъдат запознати с основните етапи при реализиране на дейността. Желаещите да участват в конкурса, трябва да изпратят есета си на email – [email protected], срокът за изпращане е от 1.09.2022 до 20.09.2022г.

Проектът ще се осъществи чрез изпълнение на 4 дейности:

1. „Обучение на агенти за социална промяна „От мен зависи промяната“

2. „Конференция „Заедно за Плевен“

3. „Изготвяне на документ „ От нас зависи“

4. Информационни дни – Заедно можем повече“

"Дейност 1 "Обучение на агенти за социална промяна "От мен зависи": В рамките на тази дейност, за 5 дни, младежите ще преминат интензивен курс на обучение по "Активно гражданство", включващ: - Основните функции и механизми на местните, държавните и европейските институции. Запознаване с основните човешки и граждански права и задължения;

Дейност 2 "Кръгла маса "Заедно за Плевен"" с основна цел Насърчаване на структурния диалог между местните младежи и представителите на местната власт, така че да се изведат ползите и за двете от страни от развитието на младежкото гражданско участие и използване като инструмент за подобряване на обществения живот. Кръглата маса ще се проведе в община Плевен, като в нея ще вземат участие - 10-те младежи в рамките на 1 ден.

Дейност 3 "Изготвяне на документ "От нас зависи". Тази дейност ще се изпълни непосредствено след изпълнението на Дейност 2 като ще представлява документ, с предложения за подобряване на политиката за младежко гражданско участие на територията на община Плевен.

Дейност 4 "Информационни дни - Заедно можем повече" е с основна цел "Повишаване на информираността относно важността и значението за активно гражданство и как то може да се отрази върху качеството на живот на обществото". Кампанията ще е насочена основно към ученици от 10 до 12 клас, тъй като те са тези, които трябва да "поемат щафетата", те са тези, които трябва да възпитаме като активни български и европейски граждани, така че да постигнем устойчиво развитие, растеж и по-високо качество на живот. Ще се организират три двучасови събития на различни места в община Плевен, в които участие ще вземат учениците от 10, 11 и 12 клас. Събитията ще бъдат водени от Младежите - агенти за социална промяна.

Всички дейности по проекта “ Бъди активен – от теб зависи промяната“ са свързани с изпълнение на договор Договор номер – 2022-1-BG01-KA154-YOU-000058130 “ по Програма “Еразъм+“, Ключова дейност 1: “Образователна мобилност за граждани“.