България с отборните титли в Балканския шампионат на писта и Супермото край Плевен

Спорт

03-09-2022, 21:59

Снимка:

БФМ

Автор:

Plevenutre.bg

Всичко от Автора

Променливото време не изплаши над 100 състезатели от България, Испания, Естония, Чехия, Австрия, Унгария и от всички страни от Балканите

България спечели отборните титли от 8-ия кръг на Балканския шампионат по Супермото и от 9-ия кръг на писта, след като нашите пилоти доминираха на летищен комплекс "Долна Митрополия" край Плевен. Променливото време не изплаши над 100 състезатели от България, Испания, Естония, Чехия, Австрия, Унгария и от всички страни от Балканите, съобщава БФМотоциклетизъм.

Сериозна битка водиха пилотите в Супермото, като в старта за Европейския шампионат в SM Junior триумфира Матиас Веткин от Естония, следван от Матей Кокеш от Чехия и Расмус Ебелман от Естония. В Балканския шампионат в клас 65-кубика първи и втори са румънците Марк Йовита и Марк Забо, следвани от нашата Полина Иванова. При 85-кубиковите имаше българска доминация – Никола Досев, Атанас Леков и Марио Георгиев. За Европейския шампионат в S3 над всички беше французинът Джани Каторк, пред Радостин Михайлов и Живко Иванов. В клас Open от Балканския шампионат отново трима българи се качиха на подиума – Веселин Иванов, Славомир Иванов и Цветомир Радоев. В клас Formula шампион е Владислав Димитров. В отборното подреждане България изпревари Румъния и Гърция.

В надпреварата на Балканите на писта в SP 125 победител стана Пламен Христов, пред Димитър Христов и Християн Петков. В SSP 300 Лорен Венков стигна до второто място след 2 супер изпреварвания в последните завои. Пред него е Константинос Мавропулос от Гърция, а след него – Мерт Конук от Турция. В клас F 600 след лидера в подреждането през сезона Христиан Бузалковски от Северна Македония завършиха нашите Кристиян Георгиев и Тодор Николов, докато във Formula 1000 Валентин Георгиев, Цветелин Пенчев и Бойко Божинов не оставиха шанс на конкурентите си. Доста емоции предизвика стартът в SSP и Superbike, който се проведе на два пъти. Надпреварата беше спряна заради падане на Александър Александров (за щастие без никакви травми за пилота) и завършена малко по-късно по безапелационен начин от Мартин Чой. След него останаха Димитър Митов и Милен Георгиев. В SSP 600 първи е Фуркан Ярулмаз от Турция, пред румънците Йонел Паскота и Денис Мурешан. В отборното нашите са пред Турция и Гърция.