Изложба "145 години Плевенска епопея 1877 г." представят в Панорамата

Мисия

07-09-2022, 14:06

Снимка:

plevenutre.bg

Автор:

Plevenutre.bg

Всичко от Автора

Изложбата включва 15 картини от художествената колекция на РВИМ – Плевен

По повод Третия щурм за Плевен, проведен на 11 и 12 септември 1877 г., Регионален военноисторически музей – Плевен представя изложба "145 години Плевенска епопея 1877 г.". Изложбата включва 15 картини от художествената колекция на РВИМ – Плевен и e експонирана в Панорама "Плевенска епопея 1877 г."

Официалното откриване ще бъде на 9 септември от 11,30 часа.

Основите на художествената колекция на Военноисторическите музеи се полагат още при тяхното създаване в началото на 20-и век от Комитета "Цар Освободител Александър ІІ", в който влизат известни български художници и скулптори. В оформлението на Параклис-мавзолей "Св. Георги Победоносец" участват такива корифеи на българското изкуство като художниците Антон Митов и Иван Мърквичка, скулпторите Марин Василев и Жеко Спиридонов, резбарят Иван Травницки, а творбите им и сега предизвикват заслужено възхищение.

През годините художествената колекция се попълва с много нови произведения от български и чуждестранни автори.

Към темата за Руско-турската война 1877-1878 г. и Плевенската епопея се обръщат и плевенските творци.  Между тях са такива ярки и талантливи художници като Христо Бояджиев, Сашо Рачев, Георги Димитров, Дионисий Дончев, Данаил Мицев, Захари Гетов, Иван Иванов, Владимир Кавалджиев и други, в чиито творби присъстват темите от Освободителната война.

Изложбата "145 години Плевенска епопея 1877 г." представя в хронологичен ред моменти от петмесечните боеве за Плевен. Вниманието е насочено към Третия щурм за града.

Христо Бояджиев, един от авторите на Панорама "Плевенска епопея 1877 г.", е включен с два портрета – на Розенбом и Попеску, и картината „Посрещане на руските войски в Плевен на 10 декември 1877 г.“. Полковник Розенбом е убит на една от улиците в Плевен по време на Първия щурм. Ранен е два пъти, но не напуска поверения му полк. Майор Попеску, офицер от румънската армия, е герой в Третия щурм за Плевен.

Сашо Рачев – творец на исторически платна и добър пейзажист, пресъздал почти всички важни моменти от Освобождението на Плевен, участва с картините: "Александър II приема пленения Осман паша на 11 декември 1877 г." и "Заседание на военния съвет на 12 декември 1877 г. в село Пордим".

Впечатляваща е картината на художника Иван Иванов – "Четвърта атака на Плевен няма да има. Строежът на Тотлебеновия вал". Авторът е представен и с "Третата атака на Зелените възвишения“.

В изложбата са експонирани платна на художниците: А. Угринова, М. Ананиев, Б. Ненов, Г. Димитров. Акценти сред картините са портретите на ген. М. Скобелев – герой от Плевенската епопея и на ген. Е. Тотлебен, командващ блокадата на Плевен.

Изложбата "145 години Плевенска епопея 1877 г." ни връща към един от най-важните моменти от историята на нашия град – епичните боеве за Освобождението на Плевен, решили изхода на Руско-турската война 1877-1878 г.