Захари Карабашлиев: Плевен е с прекрасен потенциал и с отличен театър, който препоръчвам да посетите

Плевен Лайф

11-09-2022, 10:10

Автор:

Plevenutre.bg

Всичко от Автора

Най-новата му пиеса направи своята премиера в ДКТ "Иван Радоев"

Най-новата пиеса от Захари Карабашлиев "Талант" направи своята премиера в Плевен в петъчната вечер. Постановката събира за първи път на театралната сцена Александър Алексиев и Стоян Дойчев. В актьорския състав са още двама актьори от ДКТ "Иван Радоев" в Плевен - Ива Николова и Георги Енчев, а режисьор е Василена Радева.

Захари Карабашлиев представи втората си пиеса на сцената на Драматично-кукления театър "Иван Радоев" в Плевен след успеха на "Опашката", която получи "Аскеер" за "Най-добро представление" тази година.

Ето какво написа той на профила си във Фейсбук":

Няколко думи на крак за премиерата на “Талант” преди 2 дни в Плевен при пълен салон. Стоян Дойчев и Алек Алексиев (известни от “Възвишение” и телевизионни сериали) владееха текста, сцената, а очевидно и емоциите на зрителите. Имаше моменти в пиесата, които съм редактирал многократно и чел безброй пъти, но онази вечер ме докосваха сякаш ги чувах за пръв път. (И в известен смисъл беше точно така.) Великолепно превъплъщение. И някаква необяснима отвъд-актьорска химия има между тези момчета. Браво! Отлична беше играта и танцът на “родителите” Ива Николова и Георги Енчев. Има една мълчалива прегръдка за прошка между образа на Алек и Бащата, един момент, който дори не е по текст, но всеки път ме разбива, сякаш аз прегръщам собствения си починал отдавна баща. Талантлив режисьор като Василена Радева с интелектуална дълбочина и емоционалност винаги успява да надгради и добави пластове смисъл към думите в една пиеса. Прекрасна работа, Василена! Пеенето на Ива е така органично вплетено в музиката, че за повечето зрители може да изглежда като че е запис. Не е. Музиката на Милен Апостолов — настойчиво-красива, в някакъв смисъл кинаджийска. Сценографията — функционална, минималистична — е на Симеон Стоилов, голям художник с интереси излизащи от паспартуто на живописта.

Куклата е измайсторена от Рада Петрова-Андонова.

Сценично движение е координирано от Анна Кабакова.

С една дума — аплодисменти за целия екип!

“Талант” беше първото представление за новия сезон на ДКТ “Иван Радоев” в Плевен с директор Димитър Кабаков. Градът е с прекрасен потенциал и с отличен театър, който препоръчвам да посетите, още повече, че след няколко дни е премиерата на “Антигона” на Александър Морфов.

Успех!