Адаптирани към Омикрон двувалентни ваксини срещу COVID-19 и в Плевен

Новините

13-09-2022, 16:12

Автор:

Plevenutre.bg

Всичко от Автора

Министерството на здравеопазването одобри препоръките на Експертния съвет по надзор на имунопрофилактиката относно прилагането на ваксини срещу COVID-19 за първична имунизация и за бустерна доза:

∙ За първична ваксинация се прилагат иРНК ваксини Comirnaty или Spikevax срещу оригиналния вариант на SARS-CоV-2 или векторната ваксина на Janssen (JCOVDEN).

∙ За бустерна доза се прилага адаптирана иРНК ваксина Comirnaty Original/Omicron BA.1 или Spikevax Bivalent Original/Omicron BA.1.

∙ Адаптираните ваксини се поставят при лица на възраст на и над 12 г. най-рано 3 месеца след завършен първичен курс на ваксинация или след поставен бустер.

∙ Бустерна доза от адаптирана иРНК ваксина е силно препоръчителна за следните категории лица на и над 12 г., които са получили поне първична имунизация (завършен ваксинационен курс), без значение от вида на приложената ваксина срещу COVID-19:

∙ Имунокомпрометирани;

∙ Трансплантирани пациенти, получаващи имуносупресивна терапия;

∙ Пациенти на хронична диализа;

∙ Пациенти с онкохематологични заболявания;

∙ Потребители и персонал в социални заведения, осигуряващи дългосрочна грижа за възрастни хора;

∙ Медицински специалисти, ангажирани с лечението на пациенти с COVID-19;

∙ Възрастни хора на и над 65 г.;

За бустер се прилага само адаптирана бивалентна ваксина срещу COVID-19 (Comirnaty Original/Omicron BA.1 или Spikevax Bivalent Original/Omicron BA.1).

Първична имунизация и бустер дози с ваксината Comirnaty се правят от всички ОПЛ и в имунизационните кабинети в областта /качени на сайта на РЗИ-Плевен/.

Първична имунизация с ваксината Spikevax се прави от всички ОПЛ.

Бустерна доза от ваксината Модерна ще се прилага в имунизационния кабинет на РЗИ- Плевен, УМБАЛ „Д-р Георги Странски“ и МБАЛ „Свети Панталеймон“ след предварително записване, поради ограничения брой на предоставените количества.